Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibensko-kninska županija

Nigdje na svijetu srce ne kuca kao u Drnišu, tu se uspijeva radom

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
21.06.2021.
u 08:43

Ovdje svaki grad ima polje, pa bi se tu mogla proizvoditi visokokvalitetna hrana, što bi dovelo i do bolje demografske slike

U pravo sam govorila prijateljima zašto se samo pokazuje ružno, kad oko nas ima toliko ljepote. I onda je došao poziv da predstavljam županiju u projektu Moja.hr. Iznimna mi je to čast i zahvaljujem cijeloj organizaciji projekta što njime možemo iskazati svoje mišljenje. Jednominutni video snimio je Mario Sučić, a prijatelji su mi pomogli u realizaciji – govori 28-godišnja Marijeta Čupić dok za sunčanog dana sjedimo u hladu predvorja Gradskoga muzeja u Drnišu u kojem su izložene skulpture i slike Ivana Meštrovića.

Članica puhačkog orkestra

Ta je djevojka kao mala svirala bisernicu, u svome je gradu završila glazbenu školu, sad svira klarinet i članica je ovdašnjeg puhačkog orkestra. U Splitu je završila poslovnu ekonomiju, njezin je posao vezan uz fondove EU u projektom uredu koji je u obiteljskom vlasništvu. K tome je i sommelier drugoga stupnja, a ta ljubav na prvi njuh rodila se kada je radila u šibenskom Pelegriniju pa je uz potporu šefa Rudolfa krenula na tečaj.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obitelj ima poljoprivredno gospodarstvo u kojem Marijeta vidi platformu za razvoj vinarstva, konkretnije – visokokvalitetnih vina. Marijeta surađuje i s inozemnom tvrtkom za oglašavanje i iznajmljivanje vila s bazenom. Valja reći da je i suoosnivačica teniskoga kluba u Drnišu koji zajedno s ovdašnjim košarkaškim klubom radi na podizanju sportske svijesti i sportskog načina života...

– Meni nije dosadno u Drnišu. Lijepo je tu živjeti. A kad imate cilj, ostvarit ćete ga. Nema mi smisla potrošiti sljedećih 28 godina i negdje drugdje kreirati ono što je ovdje već kreirano. Nigdje mi ne kuca srce kao u Drnišu – kaže Marijeta.

Govori nam zatim kako se njezin grad, smješten na rubu Nacionalnog parka Krka, geografski prometnuo u središte županije, razvijaju se tvornice, njezini su prijatelji i vršnjaci mahom u privatnom poduzetništvu:

– U posljednje vrijeme nema iseljavanja. Današnje nam je doba omogućilo da budemo gdje god želimo, ali mi ostajemo tu. Županija je dobro pokrivena internetom i doista možete raditi odakle hoćete. Ja nikad nisam namjeravala ostati u Splitu gdje sam studirala, razmišljala sam eventualno o drugom gradu u svojoj županiji. Razmišljala sam i o odlasku van. Ali, najlakše je otići. Na kraju, sva ta moja putovanja Europom uvijek su bila takva da sam zaključila kako mogu otići na stotinu mjesta, ali se uvijek vraćam u jedan grad. Ostajem ovdje zato što je to moja Hrvatska. Imam potrebu vratiti ljubav koju su moji profesori i sugrađani ulagali u mene i pružiti je novim generacijama – objašnjava Marijeta Čupić i dodaje kako pamti rečenicu s početka studija: možete uspjeti samo poštenim radom, a ne tako da budete pokvareni, pa kaže kako se i kod nas može stvoriti zdrava klima.

Ponekad treba samo volje

– Svi se pozivaju na prava, ali treba imati i obveze – kaže.

Razgovaramo i o potencijalima koje Marijeta vidi u svome kraju. Kaže kako svaki grad u Šibensko-kninskoj županiji ima polje, pa smatra da bi se tu mogla proizvoditi visokokvalitetna hrana, što bi zasigurno dovelo i do bolje demografske slike. Mogućnosti vidi na svakom koraku, govori da fondovi EU daju velike mogućnosti, spominje ovdašnje idealne uvjete za obnovljive izvore energije, razvoj poljoprivrede, stočarstva, vinogradarstva... Što se tiče turističke ponude Drniša, naglašava kako on nudi aktivni turizam – penjanje, zipline, uspon na Prominu, utrke... Spominje kulturno ljeto, festival glumaca, Meštrovićeva djela, spoj tradicije i budućnosti...

Marijeta veliki potencijal vidi i u poljima koja okružuju grad
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Imamo sve potrebno za uspješan razvoj. Ponekad treba samo volja – kaže Marijeta.

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije koju vodi direktorica Željana Šikić ima volje gostima pružiti sadržaje zbog kojih će pamtiti boravak ovdje: – Promoviramo se kao eno-gastro destinacija, a na internetskom portalu Dalmatia Šibenik okupili smo sve naše lokalne turističke zajednice – govori direktorica Šikić.

Županija je i bike&hike destinacija, s označenih 80 posto staza, Šibenik se promovira kao grad pidoča (dagnji), radi se na certificiranju staza maslinova ulja, vina, sira, meda. Prije je već brendiran obiteljski smještaj, a uskoro će uz gradski, ruralni, biciklistički... ponuditi i eko smještaj. Sve u svemu, kao što to kaže Marijeta Čupić, potencijala ima. Samo treba volje.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Sedrena ogrlica NP Krka

Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk sedreni su slapovi Krke, ljepotice dalmatinskoga krša. Nacionalni park Krka prepun je takvih divota. U tijeku je promotivna lipanjska akcija “Upoznajte gornji tok rijeke Krke” pa kupljena ulaznica za Roški slap omogućuje posjet svim lokalitetima na srednjem i gornjem toku rijeke. A od čudesnog vidikovca Rogovo do sedrenih ogrlica Roškog slapa vodi i 20 kilometara duga biciklistička ruta. S nje se odlično vidi i otočić Visovac.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Blago kulturne baštine na našim otocima

Nacionalni park Kornati u istoimenom arhipelagu u kojem je 89 otoka, zatim poviješću i kulturom bogati otoci Kaprije, Krapanj, Murter, Prvić, Zlarin i Žirje na kojima su pomorstvo, ribarstvo i stočarstvo i danas, unatoč turizmu, na cijeni... Otočko je to blago šibenskoga arhipelaga. Posjetite li ih, na Prviću ćete se zabaviti u razgledanju Memorijalnog centra Fausta Vrančića, u Betini na Murteru vidjet ćete Muzej drvene brodogradnje, a na Krapnju osim muzeja sa zbirkom spužvi, koralja, amfora i starog posuđa i samostan u kojem se krije pravo blago, poput freske “Posljednja večera” iz 16. st.

Memorijalni centar i muzej Fausta Vrančića na Prviću
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šampionska delicija iz grada pršuta

Županija koja se profilira kao etno-gastro destinacija ovih je dana dobila šampiona, a ta je titula otišla u grad pršuta – Drniš. Naime, pršut Drniških delicija Maran novi je šampion Dana hrvatskog pršuta. – Trud, radi i ljubav prema poslu, ali i iskustvo i znanje potrebni su za šampionske pršute. Veseli me što se još jednom potvrdio potencijal i kvaliteta drniškog pršuta koji je jedan od najjačih dalmatinskih brendova – kaže Zoran Ćevid, vlasnik drniške tvrtke. Drniški je pršut inače jedan od četiri iz Hrvatske koji su zaštićeni u EU.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
13:07 21.06.2021.

svugdje srce isto kuca, provjereno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije