Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA TARTUFA

Neugledan gomolj zvijezda je svake gurmanske gozbe

Tartufi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
17.10.2014.
u 13:36

Tartufe u Istri najčešće traže dresirani psi, a ima i onih tartufara kojima su pomoćnici svinje koje imaju još izoštreniji njuh od pasa

Ili ih obožavaju ili ih preziru, nekima mirišu, drugima zaudaraju, jedni ih zovu gljivama, drugi pak gomoljima...

Kako bilo, tartufi će malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Tajna je u mirisu, a da nije njega – koji je, budimo objektivni, teško opisati – neugledan gomolj nitko ne bi ni primijetio, a kamoli ga uvrstio među najblistavije zvijezda gastronomije.

Kažu da je tartuf, osim što ima afrodizijačka svojstva, i namirnica koja će zavesti i očarati sve oni koji "pušu" na njega, a važno je samo odabrati pravu kombinaciju. Ako ne osvoje uz tjesteninu, glavno jelo, umak, kombinacija s desertom, medom ili čokoladom otopit će srca i onih najhladnijih.

Tartufi su nesumnjivo gastronomski dragulji. Status zvijezde među gljivama stekli su ponajprije svojim jedinstvenim okusom, rijetkošću, specifičnim i zahtjevnim načinom skupljanja te svojstvima koja im pripisuju. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a crni tartufi posebno su cijenjeni u Francuskoj i traženi među kulinarskim znalcima.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Što se to krije u plodnoj nizini rijeke Mirne i Motovunske šume da se ondje svake godine izvlače kapitalni primjerci tartufa, još nitko nije istražio, no i ove godine puna se dva mjeseca slavi tartuf i kamo god krenuli, imate li prigodu, svakako ga kušajte.

A vrijedi i, dočepate li se čudesnog gomolja, pokušati nešto i pripremiti.

Jednostavan recept obiteljske tvrtke Natura tartufi glasi:

Potrebno: 1 kg jabuka, maslac, šećer, 25 gr meda s tartufima

Priprema: jabuke operite, izrežite na osmine i očistite pa složite u tepsiju. Na svaku krišku stavite malo maslaca, pospite šećerom pa zapecite desetak minuta. Potkraj pečenja jabuke premažite medom s tartufima i pecite još nekoliko minuta. Servirajte toplo.

>>Zagorska purica, varaždinsko zelje i tartuf - to je prvi croburger!

>>Neodoljive smeđe korice posute solju, perec je divan pratilac velikoj krigli piva i kobasicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije