Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za kavopije

Nema bojazni od raka kože ako volite kavu i fizički ste aktivni

\'scena...bol...14.07.2005. vecernjakova ljetna inventura, patrola, otok brac, zlatni rat, plaza, more, sunce, suncanje, turisti foto: goran stanzl\'
Goran Stanzl/PIXSELL
16.04.2012.
u 14:47

Istraživanje je pokazalo da i pojedinačno vježbanje i kofein imaju pozitivan učinak, međutim ne toliko jak kao u kombinaciji

Ako volite piti kavu, a u slobodno ste vrijeme i fizički aktivni, manja je vjerojatnost da ćete oboljeti od raka kože, pokazalo je novo istraživanje iz New Jerseyja.

– Testovi na miševima pokazali su da kombinacija kave i vježbe može smanjiti rizik od obolijevanja od raka kože uzrokovan pretjeranim izlaganjem suncu – kaže doktor Yao Ping Lu, profesor biologije.

Lu i njegovi suradnici također su pronašli dokaze da su taloženje masti i tumora povezani, kao i da vježbanje u kombinaciji s kofeinom može spriječiti ne samo rak kože nego i razvoj ostalih tumora.

Istraživači su miševe izložili ultraljubičastom zračenju, odnosno štetnom djelovanju sunčeva zračenja, a onda su ih podijelili u četiri grupe. Jedna je grupa samo pila vodu i nije imala kotač za vježbanje, druga je grupa imala vodu pomiješanu s kofeinom i nije vježbala, treća je imala običnu vodu i kotač za vježbanje, a četvrta vodu pomiješanu s kofeinom i kotač za vježbanje. Poslije 14 tjedana istraživači su ustanovili da je broj nemelanomnih tumora u grupi miševa koja je konzumirala kofein i bila aktivna bio  62 posto manji u odnosu na prvu kontrolnu grupu.

Istraživanje je pokazalo i da pojedinačno vježbanje i kofein imaju pozitivan učinak, međutim ne toliko jak kao u kombinaciji.

Povezanost nakupljanja masnog tkiva, upalnih procesa i raka istraživači su potvrdili rezultatima iz posljednje grupe miševa. Kod njih je zbog vježbanja i uzimanja kofeina  smanjeno masno tkivo, a imali su i više od 90 posto manje upalnih procesa. Usto su smanjeni  razvoj i veličina tumora.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
darmarst
15:02 16.04.2012.

kava i se* najbolji lijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije