Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usavršite nova znanja

Nekoliko prehrambenih trendova iz ove godine trebali biste prakticirati i u 2021., saznajte koji su

Shutterstock
31.12.2020.
u 07:00

Neki su otišli i korak dalje i, zbog brige hoće li svega biti ili zbog trenda, počeli s uzgojom vlastitih namirnica - pa se i po prozorskim daskama u gradovima moglo vidjeti sadnice peršina i mladog luka

Budući da smo ove godine u svojim domovima provodili više vremena, neki su to vrijeme iskoristili za usvojiti neke nove prehrambene navike, ali i naučiti neke kulinarske trikove. Portal Mind Body Green odabrao je tako četiri vještine vezane za pripremu hrane koje bismo, kažu, svi trebali usavršiti u nadolazećoj 2021. godini. Evo koje su:

1. Kako napraviti kiselo (beskvasno) tijesto

Ove su godine mnogi po prvi put uopće čuli da se, u nedostatku kvasca, za razna jela može upotrijebiti i kiselo ili 'sourdough' tijesto. Zbog fermentacije izrada traje nešto dulje, ali se i od njega može raditi gotovo sve: od kruha, preko tjestenine, pa sve do slatkih browniesa. 

Foto: Shuttershock

U novoj godini nastavite eksperimentirati s pripremom kruha i drugih poslastica bez kvasca, a kulinarski chefovi preporučuju da takvo tijesto probate napraviti i s mješavinom više vrsta brašna (pšeničnog, heljdinog, bijelog, polu bijelog, crnog i drugih) kako bi izvukli što više dobrih okusa i hranjivih sastojaka.

2. Kako saditi u kućama i na balkonima

S početkom pandemije kod nekih se pojavila i bojazan hoće li u trgovinama biti svih namirnica, pa smo naučili i neke nove trikove koji svježoj hrani mogu produžiti vijek trajanja. A neki su otišli i 'korak dalje' i, zbog brige ili zbog trenda, počeli s uzgojom vlastitih namirnica - pa su sadnice peršina i mladog luka i nikle i po prozorskim daskama u gradovima.

Foto: Shuttershock

U kući, stanu ili vrtu, vrtlarenje i uzgoj biljaka svakako je pozitivan trend s kojim bi bilo dobro nastaviti i u idućoj godini, bez obzira na krizu i pandemiju.

Planirali ste skijanje u Austriji? Ovo su nove strože mjere kojih se morate pridržavati

1/5

3. Kako pripremati jela s voćem

Konkretno, najpopularnije je takvo jelo u ovoj godini bio kruh od banane, a u 2021. s voćem možete napraviti i druga ukusna jela. Nutricionistkinja Serena Poon kaže da ona npr. umjesto ulja kod kuhanja i pečenja koristi - pire od banana ili jabuka.

Foto: Shuttershock

- Pire od voća će mafinima i kolačima dati vlagu bez ulja i drugih masti, a može biti i zamjena za šećer - rekla je.

U 2021. godini ulje barem ponekad zamijenite s voćem ili sami pronađite zdravi recept po svom ukusu u kojem možete koristiti razne voćke.

4. Kako biti 'sam svoj konobar'

Bez svakodnevnog putovanja na posao, odlasci na kavu su se smanjili ili potpuno prekinuli zatvaranjem ugostiteljskih objekata. Ove smo godine zato naučili koje su to blagodati 'kućnog bara', kako pravilno samljeti kavu u zrnu i koji brendovi kave nude najbolje arome.

Foto: Shutterstock

I dok će neki ipak odlučiti podržati male obrtnike i kavu nastaviti piti u svojim omiljenim kafićima, neki će možda u 2021. nastaviti s ovim DIY trendovima - tko zna, možda počnemo raditi i vlastito vrhnje!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 11. svibnja 2020.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije