Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Nekoliko odličnih načina da pećnicu očistite bez jakih i štetnih kemikalija

shutterstock
28.11.2022.
u 07:00

Korištenje soli je brz, jeftin i jednostavan način za čišćenje pećnice

Čišćenje pećnice može se činiti kao naporan zadatak. Bilo da pečete povremeno ili pripremate velike obroke svake večeri, teško je održavati pećnicu savršeno čistom cijelo vrijeme. Naravno, dajete sve od sebe da počistite male nerede čim se dogode, ali pećnice povremeno trebaju dubinsko i temeljito čišćenje. Kako zadatak ne bi postao previše naporan, evo nekih od najboljih trikova za čišćenje pećnice, prenosi Real Simple.

Soda bikarbona i octa
Ako vam je pećnica prljava, a pri ruci nemate bocu sredstva za čišćenje pećnice ili jednostavno preferirate prirodno rješenje, pokušajte upotrijebiti kombinaciju octa i sode bikarbone. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s vodom kako biste dobili pastu. Zatim, namažite pastu po cijelom dnu pećnice, bočnim stijenkama i unutarnjoj strani staklenih vrata pećnice, izbjegavajući grijaće elemente. Ostavite smjesu minimalno dva sata ili preko noći. Zatim napunite bočicu s raspršivačem s pola vode i pola alkoholnog octa i pošpricajte preko sode bikarbone. 

Soda bikarbona može učiniti čuda, no nemojte se njome koristiti za ovo...

1/6

Kiselina u octu će reagirati sa sodom bikarbonom, uzrokujući pjenjenje. Ova radnja pomaže u uklanjanju zagorenih mrlja od hrane iz pećnice. Nakon 30 minuta gumenom lopaticom, ako je potrebno, i krpom uklonite smjesu sode bikarbone. Završite brisanjem svega vlažnom krpom.

Sol
Korištenje soli je brz, jeftin i jednostavan način za čišćenje pećnice. Dok pečete, ponekad može doći do curenja hrane koju pripremate na površini pećnice. U tom slučaju, brzo otvorite pećnicu i pospite malo soli na prolivenu hranu. Nakon što se pećnica ohladi, lakše ćete ukloniti tu mrlju.

Para
Započnite kuhanjem jedne trećine lonca vode na štednjaku. Kada počne ključati, dodajte jednaku količinu octa. Ostavite da kuha još 30-ak sekundi. Zatim uklonite lonac sa štednjaka, stavite ga u pećnicu na rešetku i zatvorite vrata pećnice. Ostavite posudu da odstoji 45 do 60 minuta. Jednom kada otvorite vrata, možete početi čistiti. Obrišite površinu krpom. Prljavština se skida puno lakše nego što bi to bilo kad biste je jednostavno pokušali oribati.

Limun i voda

Malo vode i dva limuna sve su što trebate da očistite pećnicu. Uzmite posudu, napunite je vodom i dodajte sok od dva limuna. U tavu možete dodati i polovice limuna. Zatim stavite posudu u pećnicu i uključite je. Pustite da voda proključa i izvadite posudu. Para će osloboditi prljavštinu i masnoću u vašoj pećnici i pomoći će vam da ih lakše uklonite. Ostavite pećnicu da se ohladi prije nego je obrišete vlažnom krpom.

U ovoj prostoriji nikada ne biste trebali sušiti rublje: Može biti opasno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije