Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
avantura

Neka vam pas nakon pranja izgleda kao da je izašao iz salona

pas
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
24.09.2013.
u 08:30

Vjerujte nam, i vi možete postići te rezultate. No, morate znati kako i na koji način prati svoga psa.

Ako ih prepustite njima samima, psi ostaju relativno čisti tako što se valjaju po tlu, češu se, žvaču zapetljanu dlaki i ližu se. Budući da se također vole valjati u blatu – i još gore – sigurno će doći trenutak ka ćete osjetiti smrad vašeg psa prije nego ga vidite. Vrijeme je za kupanje!

Ukoliko Vaš pas nije postao izrazito blatnjav i smrdljiv, vjerojatno će ga trebati okupati jednom svakih nekoliko mjeseci (premda neki uzgajivači tvrde da neke pasmine nikad ne treba prati). U tropskim i suptropskim zemljama, pse se kupa jednom tjedno kako bi se na najmanju moguću mjeru svela opasnost od bolesti što ih prenose krpelji. Osušeno blato lako pada s kratkodlakih pasmina, ali kupanjem ćete se riješiti neugodnih mirisa.

Veći se psi mogu prati u kadi (na dno stavite gumeni podložak kako se pas ne bi klizao), ali je vjerojatno bolje koristiti staru dječju kadu, a bit će i manje nereda ako psa kupate vani. Koristite toplu (ne vruću) vodu i dječji šampon ili neki ljekoviti šampon, a ne neku vrstu deterdženta. Na tržištu postoje i posebni šamponi za pse: ljekoviti šampon, šampon za uništavanje parazita i vrste što ih propisuje veterinar za liječenje posebnih problema kože. Nastojte da doživljaj bude zabavan – i odjenite nešto vodonepropusno, piše Wish.hr.

Počnite na stražnjem dijelu, dobro nasapunajte dlaku i nježno masirajte psa, pomičući se prema naprijed duž tijela. Pazite da pjena ne uđe u tjelesno otvore, osobito oči. Temeljito isperite psa, od glave prema natrag, te posebno pazite na mjesta između prednjih i stražnjih nogu gdje bi se šampon mogao zadržati i izazvati iritaciju.

Nakon što ste ga okupali, vaš pas će se vjerojatno htjeti dobro protresti, ali pokušajte ga najprije osušiti. Za sušenje kratkodlakih pasmina, koristite kožnu krpicu od semiša i ručnik. Dugodlake pasmine treba sušiti ručnikom uz primjenu stiskanja jer bi se trljanjem dlaka zapetljala. Terijeri obično vole trljanje grubim ručnikom, a jazavčari i druge kratkonoge pasmine mogu se prehladiti ako im je hladno na trbuhu, te je osobito važno osušiti ih. Nakon ovog prvog sušenja, koristite sušilo za kosu, ali imajte na umu da biste mogli prestrašiti psa ako nije navikao na to, pa ga postupno upoznajte s aparatom. Kad ga osušite, vaš će pas sjajno izgledati, ali nemojte se iznenaditi ako se odmah počne valjati po tlu kako bi se pokrio nekim poznatim mirisima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije