Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Nedostaju vam samoborske kremšnite? Imamo originalan recept iz kultne slastičarnice "U prolazu"

Sandra Šimunović/PIXSELL
04.04.2020.
u 07:19

Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, otkriva Ivančica Vitko, iskusna majstorica zanata iz slastičarnice "U prolazu"

Slastičarnica koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) već je tjednima, kao i svi drugi ugostiteljski objekti u Hrvatskoj, pod ključem. Tužni su to dani za sve ljubitelje samoborskih kremšnita, a takvih je mnogo jer u kuhinji slastičarnice "U prolazu" nastaje nekoliko stotina kremšnita dnevno. Dok čekamo da se život vrati u normalu i naši vrijedni ugostitelji ponovo otvore svoja vrata, pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ovog tradicionalnog kolača po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila voditeljica smjene, Ivančica Vitko.

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Samoborske kremšnite

Za kremu:

3 l mlijeka

24 jaja

21 dag glatkog brašna

75 dag šećera

2 žlice vanilin šećera

Za 2 lista kora:

1 kg brašna

1 kg margarina

sol

voda

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno.

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije