Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala kreativna radionica

Nedostaje vam ideja? Evo kako možete ukrasiti pisanice

pisanice
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/5
20.04.2019.
u 08:02

Ako imate djecu, svakako ih uključite u ovu malu, kućnu radionicu i cijela obitelj će uživati u pripremama za Uskrs.

Ususret Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, donosimo vam nekoliko ideja kako možete ukrasiti svoje pisanice i razveseliti svoje najdraže.

Ako imate djecu, svakako ih uključite u ovu malu, kućnu radionicu i cijela obitelj će uživati u pripremama za Uskrs.

Imajte na umu da kuhana jaja nije preporučljivo držati izvan hladnjaka duže od dva sata. Ako pisanice želite pokloniti nekome, jaja možete "ispuhati" i oslikati.

Za Uskrsni doručak preporučamo da jaja skuhate, očistite od kore i tako obojate. Jaja stavite u hladnu vodu, pustite do vrenja, a zatim maknite sa štednjaka, poklopite lonac i ostavite stajati u vrućoj vodi oko 20-ak minuta. Nakon toga ih ubacite u hladnu vodu. Na taj ćete način dobiti "savršeno" kuhana jaja čija ljuska neće popucati i nećete morati voditi brigu je li žumanjak skuhan do kraja ili ste ostavili da se kuha predugo.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Očišćeno kuhano jaje ubacite u željene boje, držite ih dok ne poprime željenu nijansu i izvadite. Razrežite ih uzdužno na pola i ukrasite listićima peršina ili ih posložite na čiste listove maslačka (radič) i poslužite. Šareni tanjur s kanapeima od jaja u duginim bojama neka ovaj Uskrs ukrasi vaš stol. Ako imate tekuće prehrambene boje za ukrašavanje kolača i torti, poslužite se njima.

Ako želite posebno efektna jaja, a bez previše iscrtavanja po njima, jednostavno malo nalupajte ljusku prije nego ih stavite u boju. Nakon što jaja izvadite iz boje, skinite ljusku i pokazat će se uzorak na bjelanjku.

pisanice
1/6

Uzorke na jajima možete jednostavno dobiti i pomoću toaletnog papira ili papirnatih maramica. Istrgajte komadiće papira u željenom obliku ili nasumce. Skuhano i ohlađeno jaje umočite u vodu i zatim na njega nalijepite komadiće papira dok ne prekrijete cijelo jaje. Takvo jaje ubacite u željenu boju na nekoliko trenutaka te ga izvadite. S jaja skinite pojedine komadiće papira i ostavite one željenog oblika da dobijete uzorke. Ostavite tako još nekoliko minuta da jaje poprimi boju s papira. Zatim uklonite sav papir i dobili ste posve unikatno obojano jaje.

Pisanice možete jednostavo obojati i s pastelnim bojama. Osim njih, pripremite i ocat ili limunov sok, tekuće prehrambene boje. Jaja obojajte na uobičajeni način u otopini prehrambenih boja i žlice octa. Nakon što se jaja posuše uzmite pastele i iscrtajte krugove, linije, istočkajte jaja ili nacrtajte smajliće. S pastelnim bojama rado će se poigrati i djeca pa ovu tehniku možete prepustiti njima.

Ako ukrašavate "ispuhana jaja", ukrasite ih raznim trakicama koje inače koristite za ukrašavanje poklona ili pak raznim šljokicama i ukrasnim kamenčićima. Možete iskoristiti cirkone za ukrašavanje noktiju, za ravne linije na jaje lagano prislonite ljepljive papirne trake da ne osštetite boju, a poslužit će vam za iscrtavanje odrđenog dijela jaja. Jaja možete oblijepiti i mašnicama, ali i raznim drvenim gumbićima ako ih imate pri ruci. Ako imate komadić stiropora ili ste kupili posebno "mrvice" stiropora, možete ih iskoristiti u dekoriranju jaja. Oblijepite s njima cijelo jaje ili samo pojedine dijelove.

Obzirom da je ove ukrase najbolje lijepiti super ljepilom ili silikonskim ljepilom nemojte na ovaj način ukrašavati jaja namijenjena za jelo kako ne bi sastojci iz ljepila prešli na jaje koje ćete konzumirati. Takva jaja možete lako nataknuti i na štapiće ( posluži će i oni za ražnjiće u nedostatku drugih).

Za one malo "slobodnijeg duha", preporučuje iskoristiti dijelove stripa, Jednostavno istrgnite stranice stripa, lagano ih navlažite da lakše prionu na ljusku jaja i zalijepite ih bjelanjkom ili nekim ljepilom.

Za posebno ukrašene pisanice možete ukrasiti i košarice ili tanjure za pisanice. Uzmite kolaž papir u zelenim nijansama ili umjetnu travu i posložite ispod jaja. Nekoliko "travki" razabrušite između pisanica, a možete se poslužiti i vatom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije