Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI ZA MRŠAVLJENJE

Nebitno kako su kalorije upakirane

02.03.2009.
u 19:00

Nigdje nema toliko kontradiktornih informacija kao u savjetima za mršavljenje – jedan dan su ugljikohidrati više nego poželjni, drugi dan stiže upozorenje da ih se treba kloniti. Jedan dan su dobre masnoće – one koje ne ugrožavaju srce i žile – sam eliksir zdravlja i pomažu u gubitku kilograma, a drugi dan stiže vijest da sadrže nevjerojatno mnogo kalorija te da su tabu kod dijeta. Američki znanstvenici podvrgli su testu četiri najpopularnija režima mršavljenja te došli do zdravorazumskog zaključka – učinkovita je svaka dijeta koja smanji unos kalorija.

Znanstvenici s harvardske škole za javno zdravstvo dvije su godine pratili težinu i zdravlje 811 pretilih osoba, podijeljenih u četiri skupine te ih podvrgli režimima prehrane s niskim ili visokim unosima ugljikohidrata i masti. Takvi režimi jako nalikuju nekima od najpopularnijih dijeta – poput Atkinsove ili pak prehrane “u zoni”.

– Sve su se dijete pokazale učinkovitima. Kod svih je ispitanika zabilježen gubitak težine, i to prosječno sedam kilograma u pola godine. Razina lipida i šećera stabilizirala se ili čak smanjila – objasnio je dr. Frank Sacks, profesor prevencije kardiovaskularnih bolesti na harvardskoj Školi za javno zdravstvo.

– Ključ je u kalorijama. Nije važno u što su upakirane – u masnoću ili u ugljikohidrate, važno je koliko se kalorija unese u tijelo – kazao je Sacks. Inače, većina sudionika istraživanja vratila je kilograme nakon godinu dana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije