Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psiholozi roditeljima:

Ne tražite savršenstvo, vaše će dijete tada biti psihički puno zdravije

Školarci
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.08.2016.
u 15:00

Svaki roditelj trebao bi se prisjetiti svojih neuspjeha u školi i svakodnevnom životu. Nismo savršeni i nemamo pravo to tražiti od djece

Nerijetko roditelji, u silnoj želji da njihovo dijete bude najbolje u školi ili barem u razredu, griješe u odnosu prema svom đaku.

Opetovano ponavljanje da mora u svemu biti najbolji učenik u djetetu stvara nesigurnost, pa čak i odbojnost prema školi. Psiholozi upozoravaju da psihičko zdravlje učenika mora biti cilj svih odgovornih u obrazovnom sustavu, kako institucija tako i roditelja.

– Roditelji bi na školu trebali gledati kao na partnera u odgoju djeteta. To znači da nipošto ne smiju kritizirati postupke učiteljice pred djetetom, nego direktno razgovarati s njom o eventualnom nesporazumu. Roditelji bi također, iako je to često vrlo teško, trebali biti svjesni mogućnosti svoje djece i prema njima bi morali uskladiti svoja očekivanja – upozorila je psihologinja Ana Ribarić Gruber.

– A to znači ne pokazivati ljutnju ili razočaranje ako u imeniku nisu sve petice. Svaki roditelj trebao bi se prisjetiti svojih neuspjeha u školi, ali i na poslu.

Ne funkcioniramo svaki dan savršeno, stoga nemamo pravo to isto tražiti od djeteta.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije