Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Ne možete spavati? Evo kako koronavirus i rad od kuće utječu na san i kako to popraviti

screenshot/facebook
02.04.2020.
u 17:00

Kvalitetan i dobar san izuzetno je važan za naše zdravlje, a evo kako ga postići u vrijeme pandemije koronavirusa.

Postoji mnogo razloga zašto patite od nedostatka sna tijekom pandemije koronavirusa. Nedostatak prirodnog svjetla, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, opći strah od bolesti, sve to ima utjecaja na vaš život i san, prenosi metro.co.uk. Također i rad od doma može negativno utjecati na vaš san, pogotovo ako radite iz kreveta. Donosimo vam kako se suočiti sa svim ovim problemima te popraviti vaš san.

Pogledajte kako poznate Hrvatice apeliraju da budemo savjesni i ostanemo doma: 

Budući da većinu vremena provodimo unutra, to smanjuje i ono malo vremena što inače provodimo vani, što predstavlja prepreku kod dobivanja prirodnog svjetla te otežava tijelu da bude u sinkronizaciji s prirodnim danom. To negativno utječe na san jer prirodni tjelesni sat onda ne šalje signal da je vrijeme za spavanje. Za vrijeme rada doma, otvorite sve zavjese i pustite da vam sunčeva svjetlost uđe u kuću. Čak i samo nekoliko minuta na suncu ujutro signalizira tijelu da je vrijeme za buđenje te kada je vrijeme za spavanje.

Izuzetno je važno kod rada od doma da jasno odredite kada je vrijeme za rad, a kada je vrijeme za odmor. To potiče produktivnost tijekom dana te tako osigurate dobar san tijekom noći. U svojoj kući odredite jedan prostor za rad, svakodnevno se presvucite iz pidžame te odredite točne sate radnog vremena, umjesto rada kada vam se prohtije.

Navečer možda imate želju završiti neku obavezu ili pogledati neku epizodu serije ili neki film, što nije dobro za vaš san. Nastavljate se koristiti tehnologijom i izlagati neprirodnom plavom svjetlu te vaš mozak punite informacijama, to jest konstantno ga stimulirate. Kako biste osigurali dobar san, odredite točno vrijeme kada ćete se prestati koristiti tehnologijom, na primjer u 22 sati. 

Kada radite od doma, lako je zaboraviti rutinu, što uključuje i vrijeme ručka. Probajte, što više možete, održavati određenu rutinu kod konzumacije hrane kako bi vaše tijelo moglo dobivati određene signale te slati signale za spavanje. Također biste trebali pripaziti na grickalice koje jedete tijekom dana, jer često imaju veliki udio šećera zbog kojeg je teže zaspati.

Kako biste bolje spavali, kavu ne biste smjeli piti kasno navečer. U videu saznajte koliko kave piju Hrvati:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije