Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigla je zima

Ne možete se ugrijati? Sve što ste mislili o grijanju je pogrešno

zima
Foto: Thinkstock
26.11.2013.
u 11:00

Topli napici, poput čaja ili kave, mogu nas zapravo ohladiti.

Stisnule su nas niske temperature, osjetili smo i prve snježne pahulje ove zime i šetnja po gradskim ulicama više nije toliko ugodna ako nam nije toplo. Ove zime mogli bismo promijeniti sliku o tome što nas i kako može zagrijati, piše Huffington Post.

1. Alkohol nas neće ugrijati! 

Alkoholna pića ohladit će naše tijelo, neće ga zagrijati kako smo bili uvjereni. Ispijanjem alkohola povećava se rizik od hipotermije i sprečava drhtanje našeg tijela kojim se ono na prirodan način pokušava zagrijati. Razlog zašto osjećamo da nam je toplo dok pijemo, leži u tome što se šire krvne žile i tjeraju krv prema koži. Taj osjećaj topline je samo privremen, a alkohol u našem organizmu samo će onemogućiti naš organizam da se pokuša ugrijati na prirodan način iznutra..

2. Keksi s đumbirom će nas ugrijati

Đumbir je godinama poznat kao začin koji prirodno zagrijava naše tijelo i otklanja bolove u trbušnoj šupljini. Prema narodnoj predaji, đumbir pomaže krvotoku i "otapa hladna srca". Otkriveno je da namirnice koje sadrže đumbir zagrijavaju naša tijela i ubrzavaju cirkulaciju. Hoćete li zbog ovih informacija ove godine krenuti u pečenje keksa s đumbirom?  No, nije samo đumbir taj koji nam može zagrijati tijelo iznutra. Ljubitelji "ljutoga" dobro znaju o čemu pričamo. Ljuti feferoni trebali bi biti na listi prirodnih podizača temperature, ali i smeđa riža i ostale namirnice koje se teže probavljaju.

3. "Osjećaj hladnoće" u našim je glavama

Budistički svećenici na Tibetu prakticiraju rijetki način meditacije poznat kao g-tummo, a kojim se kontrolira "unutarnja energija" i može se podići temperatura tijela. Istraživači sa sveučilišta u Singapuru otkrili su da i zapadnjaci mogu podići temperaturu svog tijela s osnovom g-tummo meditacije – dvije tehnike disanja. U prvoj se osoba bazira na zamišljeni plamen na dnu kralježnice, a u drugoj se osoba bazira na tehniku disanja "vaze" koja stvara toplinu.  Ovim se metodama koristio jedan Danac prilikom penjanja na Kilimanjaro 2009. godine u kratkim hlačicama i sandalama. Mi, naravno, ne preporučujemo ništa slično.

4. Usamljenost može spustiti temperaturu tijela

Istraživači iz Toronta utvrdili su da samo jedna ružna riječ poput "hladnog tuša" može pružiti osjećaj hladnoće. U istraživanju su sudionici podijeljeni u dvije skupine i oni koji su se osjećali odbačeno ili isključeno iz nekih socijalnih aktivnosti osjećali su da im je hladnije.

5. Topli napici mogu ohladiti naše tijelo

Kada popijemo toplo piće, receptori na našem jeziku šalju signal našem mozgu da se "odmori od zagrijavanja" i da stiže nešto toplo u naš organizam. Upravo suprotno, nekoliko ispijenih hladnih pića može nas zagrijati jer se stišću krvne žile.

6. Nećete se prehladiti zbog hladnog vremena

Izloženost nižim temperaturama nije glavni uzrok zašto postajemo prehlađeni. U nama su smješteni mikroorganizmi koji samo čekaju da naš imunološki sustav oslabi. Tada nastupa njihov napad. A imunološki sustav nam najčešće slabi dolaskom zime i padom temperature. No, poznato je da češće obolijevaju one osobe koje tijekom zime više vremena provode u zatvorenim prostorijama.

7. Nije istina da će većina tjelesne temperature "nestati" kroz našu glavu

Istraživanje koje je ukorijenilo ovaj mit zapravo je provedeno na arktičkim temperaturama u kojem su vojnici bili dobro odjeveni za zimske uvjete, no jedino su im glave ostale nepokrivene. Navodi se da je logično da će najviše topline "otići" kroz nepokrivene dijelove tijela. Inače, naše tijelo gubi od 7 do 10 posto topline kroz glavu. 

8. Muškarci i žene drukčije osjećaju hladnoću

Istraživanje provedeno 1998. godine otkrilo je da tjelesna temperatura muškarca i žene vrlo malo varira, ali su zato hladnije ruke žena otkrile da one hladnoću osjećaju intenzivnije. Muškarci imaju više mišićne mase, a znamo da mišići više proizvode energije nego masno tkivo kojeg je u žena mnogo više.

9. Ako su vaši preci tijekom ledenog doba živjeli na sjeveru, imate "prednost" u  borbi protiv hladnoće

Genetičari sa sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da su još uvijek prisutne neke genske mutacije kod Europljana sa sjevera, Azijata s istoka i američkih domorodaca koji su potekli sa Sibira, ali su odsutne kod osoba čiji su korijeni duže u Africi. Istraživanje je zaključilo da ova razlika može uzrokovati veći rizik određenih oboljenja kod afro-američkog stanovništva.

10. Bijela boja odjeće može biti znatno toplija nego crna

Znamo da crna boja privlači sunčevu toplinu i svjetlost, a bijela je reflektira. To nam je jako korisno znati jer tijekom ljetnih mjeseci izbjegavamo tamne boje, a nosimo svjetlije. No, po zimi bismo mogli napraviti isto. Bijela boja može više zadržavati našu tjelesnu toplinu u komotnijoj odjeći, poput jakne. Ova teorija ispitana je na perju ptica, a rezultati su objavljeni u Oxford Journalu.

Dodajmo i to da hladna voda može pomoći u skidanju kilograma jer se tijelo pokušava iznutra jače ugrijati i time troši više energije.

>>Zbog pada temperature djevojke se omotale šalovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije