Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izaziva Zadovoljstvo

Ne možete odoljeti prženoj i slatkoj hrani? Razlog je nevjerojatan

hamburger i pivo
Foto: Thinkstock
1/4
01.07.2018.
u 10:53

Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici

Hrana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

"Vjerojatno pod utjecajem majčina mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Marc Tittgemeyer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Max Planck koji je proveo istraživanje u suradnji s američkim sveučilištem Yale.

Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osjećaj zadovoljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljikohidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti.

"To je razlog zbog kojega ne prestanemo jesti iako smo siti", kaže Tittgemeyer.

hamburger i pivo
1/11

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, znanstvenici su suprotstavili 40 dobrovoljaca s računalima, a nagrada u igri bila je hrana.

Hrana ponuđena u računalnoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljikohidratima poput peciva ili oboje.

Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računalom. Znanstvenici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljikohidratima.

Za vrijeme igre na računalu znanstvenici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance.

Dobivena očitanja bila su konzistentno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojemu je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimuliran hranom koja je imala visoki udio i masnoća i ugljikohidrata.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.


 

Ključne riječi

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
17:17 01.07.2018.

to brzo postane ovisnost.

AD
adrian
15:10 01.07.2018.

A niš... za hamburger i kolače nemam tako da se vraćam na maminu sisu :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije