Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmor za svestrane

Ne morate se odlučivati između shoppinga i alpinizma. Ovaj grad ima oboje, i još ponešto

Graz
Foto: achtzigzehn/hinterleitner
1/4
10.09.2021.
u 12:58

Koliko puta možete posjetiti isto mjesto bez da vam dosadi? Ovo možete iznova, i svaki puta ćete moći isprobati nešto novo

Njegove ulice raspoređene su u oblik paukove mreže, a zbog svoje pozicije na obalama Mure u povijesti je bio glavna meta osvajača. Nedaleko od njega, u istoj pokrajini Štajerskoj, rođen je Arnold Schwarzenegger, a danas je moderan grad čiju jezgu krasi arhitektura 20. stoljeća. Ako krenete iz Zagreba, u Graz ćete stići za nešto više od dva sata.

Zbog blizine odlična je vikend destinacija mnogim Hrvatima, ali oko 7000 njih tamo je pronašlo svoj stalni dom. Bogat je mnoštvom sadržaja pa zanimljivosti može ponuditi i zaljubljenicima u umjetnost i partijanerima, a u Grazu se isplati posjetiti čak i bolnicu jer je ista najveći secesijski kompleks u Austriji. Urbana raznolikost glavna je odlika grada. Stoga, ako želite ispuniti dane svime pomalo, znate kamo se uputiti.

Schlossberg – najviša prirodna točka grada

Dio je starog grada Graza na koji su utjecale srednjoeuropska, balkanska i talijanska kultura, a zapravo je dvorac na stijeni koji će vam sa svojih 473 metara nadmorske visine pružiti fantastičan pogled na cijeli grad. Okolno brdo pokriveno je ostalim sadržajima pa, osim još građevina pod UNESCO-vom zaštitom, moći ćete posjetiti suvenirnice ili se okrijepiti u kavani. Osim stepenicama koje okružuju stijena i zelenilo, pristup je moguć i žičarom koja radi od davne 1894. godine.

Foto: Graz Tourismus/Harry Schiffer

Schöckl – destinacija za obitelj, ali i za ljubitelje ekstremnih sportova

Ovo je planina koja se nalazi u Štajerskoj, oko 15 kilometara sjeverno od glavnog grada pokrajine, Graza. Avanturisti i ljubitelji prirode na raspolaganju imaju nekoliko staza različitih težina od kojih su neke pogodne i za biciklizam. Trail Area međunarodno je poznata downhill dionica, a okusiti možete i panoramsku kružnu vožnju. Nešto hrabriji, mogu iskušati paragliding ili zmajarenje. Postoji i mogućnost orijentacijskog hodanja, a pojedine atrakcije prigodne su za osobe s ograničenom pokretljivošću. Ipak, ako ne želite planinariti ili umjesto uspona želite doživjeti samo spust biciklom, do vrha vozi i žičara.

Augartenbucht – piknik u centru grada

Centrom Graza žubori rijeka Drava čije obale, u posljednjih nekoliko godina, postaju životni prostor stanovnika ovog grada. Augartenbucht je lokacija smještena upravo na obali, a svojim prostranim zelenilom pruža odmor od gradske vreve. Osim u blagodatima prirode, uživati možete i u uličnoj hrani.

Aiola Upstairs – ugodite nepcu, očima i duši

Od silnog razgledavanja sigurno ćete i ogladniti, a jedno od mjesta na koja se u tom slučaju možete uputiti, svakako je kulinarski raj Aiola Upstairs. Večerati možete na otvorenoj terasi s koje se nazire pogled na sve ljepote Graza, ili u zatvorenom dijelu u kojem se možete diviti posebnom interijeru.

Foto: Joel Kernasenko

Kastner&Öhler – pet etaža za šopingholičare

Na 20.000 metara kvadratnih, Kastner&Öhler jedna je od najvećih i najmodernijih modnih kuća u Austriji. Modni gigant uzdigao se iz male obiteljske firme čija je povijest započela 1873. godine, a posjetom iste provirit ćete u međunarodni svijet mode.

Tausendschön – inspiracija za dom

Na prvi pogled, Tausendschön je možda samo obična trgovina. No, mjesto na ovoj listi zaslužila je zbog poticanja kupaca na življenje po izrazito lijepoj filozofiji – unesite više radosti u svakodnevni život. Baš ovo vam omogućuje posebnim proizvodima kreiranima da odišu životnom radošću, a naleti inspiracije i iznenađenja samo će navirati ukoliko se odlučite kročiti u Tausendschön.

Foto: Bernhard Mayr

Wellness – za zdravlje i opuštanje

Osim opuštanja u prirodi i dobre hrane, Graz nudi i druge aktivnosti kojima ćete napuniti  baterije. Osim opustiti se, u wellnessu možete napraviti i nešto dobro za svoje zdravlje. Birati možete između nekoliko tipova relaksacije. Hotel Zur Sonne ima odličnu spa ponudu, a svojom ugodom omogućit će vam istinsku toplinu doma. Na raspolaganju vam stoje i bazen Auster ili pak Stukitz sauna. Za koju god varijantu se odlučili, dočekat će vas modernost i kvaliteta. Neki centri iznenadit će vas čak i termalnim bazenom, bazenom s vatrenom spiljom ili wellness vrtom.

Vrijeme možete ispuniti i posjetom Gradskog parka koji građanima Graza služi kao zeleni dnevni boravak. U blizini se nalaze šuma Leechwald, idealna za šetnju, i jezero Hilmteich za vožnju čamcem. Plabutsch je još jedno zeleno mjesto u gradu, dok Rosenhain glasi kao najmirniji dio grada. Nedaleko u dolini nalazi se jezero Thalersee, kolokvijalno zvano kao Arnoldov bazen, a posjetiti možete i muzej Arnie. Do većine sadržaja dovest će vas gradski tramvaj, a Holding Graz posebno je kreirao kartu od 72 sata kako bi mogli nesmetano istraživati.

Sadržaj nastao u suradnji s Grazom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije