Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Ne idete na spavanje uvijek u isto vrijeme? Imate veće šanse za razvijanje srčanih bolesti

shutterstock
05.03.2020.
u 10:07

Ljudi srednjih godina koji ne odlaze u krevet u isto vrijeme svake večeri imaju veće šanse za razvijanje srčanih bolesti.

Daily Mail prenosi novo istraživanje koje pokazuje da osobe starije od 45 koje nemaju raspored spavanja mogu oboljeti od srčanih bolesti. Rezultati objavljeni u Jorunal of the American College of Cardiology otkrili su da uz fizičku aktivnost i zdravu prehranu, odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme sprečava razvijanje raznih bolesti.

Znate li kako se pravilno peru ruke? Pogledajte video:

Pet godina promatrali su skoro 2000 muškaraca i žena u dobi od 45 do 84 godine. 38 posto njih bili su bijelci, 28 posto Afroamerikanci, 22 posto latino, a 12 posto Kinezi. Na ruku su im stavili uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja, a tijekom pet godina njih 111 je dobilo srčani udar i preminulo od raznih srčanih bolesti. To su oni koji nisu imali dobar niti stalan ritam spavanja.

Dr. Tiany Huang kaže: "Nadamo se da će ovo naše istraživanje podići svijest o tome koliko je bitno dobro i kvalitetno spavati zbog svog zdravlja." 

Još jedna bitna činjenica je kako ritam spavanja različito utječe na rasu ljudi. Naime, Afroamerikanci više pate od srčanih bolesti uzokovanih lošim snom od bijelaca. 

Prethodna istraživanja pokazala su da loš ritam spavanja mijenja razinu šećera u krvi, povećava kolesterol i usporava metabolizam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije