Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBAV JE U PODUNAVLJU

"Ne dirajte mi ravnicu"

Ne dirajte mi ravnicu
Foto: Saša Pjanić
1/7
30.09.2022.
u 13:11

Zlatna Slavonija skriva mnoge još neotkrivene bisere, a područje podunavlja prava je "školjka bisernica"

Svima je poznato da je voda život, da živjeti uz rijeku ima toliko prednosti koje je teško i nabrojati. A kada se radi o Dunavu, toj velikoj, moćnoj rijeci koja prolazi kroz nekoliko država, onda je to još impresivnije. Nizina uz Dunav, hrvatsko Podunavlje na nevelikom području skriva toliko različitosti da bi trebalo mnogo vremena za istraživanje. Svi koji se odluče na to zasigurno neće požaliti. Jer nije slučajno da su o tom dijelu Lijepe naše ispjevane pjesme koje se prenose s koljena na koljeno, ali i minulih desetljeća stvoreni su hitovi o tom neiscrpnom prirodnom blagu gdje je klima umjerena, zemlja je plodna, vinova loza uzgaja se stoljećima, kulturno povijesna obilježja mame na istraživanje, gastro ponuda izaziva zazubice…

ČAROLIJE JESENI I UŽIVANJE ZA VINOLJUPCE

Svako je godišnje doba lijepo na svoj način. Ali jesen u Slavoniji, reći će mnogi - najljepša je. Preobrazba prirode je lijek za dušu i tijelo jer pejsaž se mijenja iz dana u dan i drveće, cvijeće, raslinje poprimaju čarobne boje koje ni slikar ne bi mogao naslikati. A to je i doba berbe grožđa - bijelog, crnog, crvenog...

Vinska cesta Ilok na kojoj je dvadesetak vinarija nezaobilazna je za sve vinoljupce jer tu su i brojne obiteljske vinarije koje treba posjetiti. Ladanjsko imanje Principovac bilo je nekad omiljeno odmaralište kneževske obitelji Odescalchi. Otkako je rimski car Probus u trećem stoljeću zasadio prve trsove, vino je u ovom dijelu Hrvatske postalo stil života. I Osmanlije su unatoč vjerskoj zabrani konzumacije alkohola trgovali iločkim vinom. Od davnina se vino iz ovih krajeva cijenilo na brojnim europskim dvorovima, a upravo se Iločki traminac prije više od 60 godina pio na krunidbi kraljice Elizabete. Ova kraljevska sorta proslavila je ovdašnje vinare, pa su tu poznati nagrađivani Iločki podrumi, vinarije Čobanković, Dragun, Knezović, Buhač, Krešić, Dolić-Kraljević, Julius, Stipetić, Trs, Vina Papak, OPG Barbarić...

Božanski nektar, kako se popularno naziva kvalitetno vino, izuzetno je zastupljen u Erdutu. U tamošnjim malim lokalnim vinarijama doista se toči zlatna kapljica. Nije čudo da je tu i najveća bačva na svijetu u koju stane čak 75 000 litara sjajnog, poznatog erdutskog vina. Svjetski je to raritet kojeg svakako treba obići te proučiti specifične motive kojima je oslikana. Svaki od njih priča svoju priču.

BARANJSKA MOČVARA

Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, odnosno dio je širega geografskog područja istočne Hrvatske. To je ravničarski dio geografske cjeline Baranje, u sastavu Osječko-baranjske županije, pretežito nizinskog područja između rijeka Drave i Dunava te državne granice s Republikom Mađarskom. To je najočuvanije vlažno stanište u Europi iznimno velike biološke vrijednosti. Njegov se krajobraz neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, ali i pod utjecajem dolaska i odlaska vode. U Kopačkom je ritu do sada zabilježeno čak 295 vrsta ptica. U poplavnom razdoblju postoji mogućnost obilaska čamcem unutar posebnog zoološkog rezervata. Posebnost je i gnjezdilište orla štekavca, najveće u ovom dijelu Europe, te najveća kolonija kormorana i sivih čaplji u Hrvatskoj. Doživjeti čarobni svijet Kopačkog rita možda je najbolje s broda koji se otisne sa Sakadaškog jezera. Plovidba traje jedan sat, a nezaboravna je to avantura za sve ljubitelje prirode.

Turizam u Baranji začet je u Karancu, malome selu 30 kilometara od Osijeka. Niz je tu domaćinstava koja udruženim snagama gostima nude razne ne samo gastro doživljaje. Najmlađi će uživati na imanju "Ivica i Marica" gdje trčkaraju, koke, patke, svinje. "Tri mudraca" izletište je gdje je moguće doživjeti pravu pustolovinu za upravljačem trkaćeg automobila pripremljenog za autokros. "Vodeni svijet" podrazumijeva izgradnju splavi i prelazak jezera, izradu priručnih pecaljki ali i pretakanje iz šupljeg u prazno...Etno restoran "Baranjska kuća" nezaobilazan je za sve gurmane, a u svom dvorištu krije i Ulicu zaboravljenog vremena gdje će se stariji prisjetiti, a mlađi tek upoznati sa starim zanatima.

Foto: Shutterstock

VUKOVAR JE POSEBNA PRIČA

Gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište Podunavlja je Vukovar. Grad heroj, grad na čiji spomen zatitra suza u oku, jer nemoguće je ne prisjetiti se nedavne tužne sudbine prelijepog grada. Grad tako bogate povijesti vrijedi posjetiti, a posebno njegova tri muzeja: Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej. Pod stručnim vodstvom saznat ćete brojne nepoznate činjenice iz grada heroja. Brojne su znamenitosti na otvorenom. Ali doživjeti Vukovar s Dunava svima će ostati u sjećanju. Turistički brod pruža tu mogućnost i pogled na grad iz druge perspektive nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Da su Slavonci pravi panonski mornari svjedoči njihova ljubav prema rijekama, ali i brodovima. Tako i u Nijemcima ljubitelji ptica i prirode mogu uživati u vožnji brodom opremljenim dvogledima i teleskopima kojima će promatrati sive i bijele čaplje, rode, žličarke... A s plovidbom rijekom Bosut uskoro kreće i brod "Dr. Franjo Tuđman" koji će ploviti od Andrijaševaca do Vinkovaca i Cerne, jer poznato je da je ta rijeka na nekim svojim dijelovima poput Amazone pa već postoji veliko zanimanje turističkih agencija i individualnih turista.

Foto: Shutterstock

LJUBAV KOJA TRAJE

Koliko još turističkih bisera krije Slavonija i čarobno Podunavlje nemoguće je nabrojati. Ne smijemo zaboraviti ni lov, ribolov, jahanje, bicikliranje, adrenalinske sportove... sve to pruža taj tako poseban kraj. Ali moguće je istražiti. Planirati slobodni vikend ili godišnji odmor u tom dijelu Hrvatske svakog će oduševiti jer će razgledati neke posebnosti kojih nigdje drugdje nema. A da će uživati u kraljevskim vinima i pravim gastro delicijama - to je posve sigurno. Jer gdje se može pojesti tako dobar čobanac nego u Slavoniji? A kulen, kulenova seka, čvarci...na sam spomen krenu zazubice. No, domaćini će Vam rado prirediti šarana na rašljama. Pitate se kakvog je ukusa? E, to tek treba probati... jer ne može se mjeriti s ničim, kažu Slavonci ponosno.

Tako šarmantna i neodoljiva Slavonija svakome je ljubav na prvi pogled. I to ona prava, velika ljubav koja traje. I kojoj se uvijek rado vraćate - jer postali ste dio nje i uvijek rado viđeni kod ljubaznih i gostoljubivih domaćina.

Provedite svoje slobodno vrijeme baš u Podunavlju, uz moćnu rijeku, zlatne vinograde i preljubazne ljude.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije