Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dovoljan razlog za pokrenuti se...

Ne da vam se pospremati? Sad je dokazano da kućanski poslovi održavaju mozak zdravim

shutterstock
04.06.2021.
u 07:00

Starije odrasle osobe koje su više vremena provodile radeći uobičajene kućanske poslove imaju veći ukupni volumen mozga, koji pokazuje njegovo zdravlje i funkcionalnost

Poznato je koliko fizička aktivnost utječe na zdravlje i dugovječnost, kao i da kretanje pomaže da mozak ostane 'oštar i brz' i mlad, a nedavna je studija objavljena u časopisu BMC Geriatrics pokazala da i obavljanje nekih rutinskih kućanskih poslova - poput usisavanja, brisanja prašine, pranja rublja ili proljetnog organiziranja ormara - znatno utječe na zdravlje mozga u starijoj dobi. 

Istraživači s Instituta Rotman u Ontariju, Kanada, proučavali su skupinu od 66 starijih odraslih osoba s dobrim kognitivnim sposobnostima, a podvrgli su ih raznim testovima i procjenama, magnetskom snimanju mozga i procjeni tjelesne aktivnosti.

Objavljena vremenska prognoza za ljeto, evo što možemo očekivati u narednim mjesecima

1/5

Nakon toga, sudionicima su izmjerili i ukupni volumen mozga, te volumen sive i bijele tvari, promatrajući pritom četiri glavne kognitivne funkcije: memoriju, radnu memoriju ili pažnju, brzinu obrade podataka i sposobnost izvršenja zadataka.

Otkrili su da su starije odrasle osobe koje su više vremena provodilie radeći uobičajene kućanske poslove imaju veći ukupni volumen - koji pokazuje i zdravlje i funkcionalnost mozga - bez obzira na to koliko su u životu vježbali. 

Foto: screenshot/facebook

- Znanstvenici odavno znaju da vježbanje pozitivno utječe na mozak, ali sada smo prvi put pokazali da isto djeluju i kućanski poslovi - rekao je za Real Simple vodeći autor studije, fiziolog s Rotmanovog istraživačkog instituta, Noah Koblinsky. Dodao je i kako je razumijevanje načina na koje razne aktivnosti pridonose zdravlju mozga presudno da bismo znali kako smanjiti rizika od opadanja kognitivnih funkcija, kao i rizik od demencije u starosti. 

Autori studije objasnili su i da postoji nekoliko mogućih razloga za takav utjecaj kućanskih poslova na mozak, a prvi i najvažniji po njima je kretanje - koje je inače, za razliku od 'sjedilačkog načina života', usko povezano s boljim funkcijama mozga, posebno u odrasloj dobi. 

Po njima, većina nas kućanske poslove obavlja dovoljno energično da je uloženi fizički napor sličan naporu pri izvođenju aerobnih vježbi niskog intenziteta (poput hodanja, lagane joge ili vožnje bicikla s malim otporom).

Uz to, kažu autori, planiranje i organizacija potrebni za odraditi kućanske poslove s vremenom utječu i na stvaranje novih neuronskih veza, čak i u starijoj dobi, što je ključno za optimalnu kondiciju mozga tijekom cijelog života.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije