Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAKIDAŠNJI STRES

Naučite živjeti dan po dan i ne mislite na sutra

25.03.2009.
u 18:46

Istraživači su odavno napravili ljestvicu stresova koji nas najviše pogađaju, od smrti bliske osobe, preko teške bolesti i rastave, sve do gubitka posla. No, istodobno stres nas pogađa na svakodnevnoj, naoko nevažnoj, razini.

Sitnice koje živciraju

Jeste li se ikada zapitali koliko živaca izgubite u prometnoj gužvi, u redu u banci, pred pokvarenim aparatom za kavu...? Sitnice nam zagorčavaju život i protiv njih se treba boriti učinkovitim oružjem. Među savjetima koji slijede potražite one koji će biti najučinkovitiji za vas. Ustanite 15 minuta ranije i doručkujte. Miran početak dana važan je i za njegov isti takav kraj. Večer prije pripremite se za iduće jutro: isplanirajte što ćete odjenuti, napravite popis obveza, popis za kupnju... Uvijek imajte pri ruci neku knjigu ili mp3 player, jer uz njih će vam bilo kakvo čekanje lakše pasti. Nemojte kasniti. Na sve sastanke krenite 10 minuta ranije. Pijte što manje kave. Ako ne možete bez kofeina, smanjite ga na razumnu mjeru.

Naučite reći ne

Naučite reći ne, i to ne samo na poslu nego i u privatnim kontaktima ako je riječ o obvezama i aktivnostima koje vas iscrpljuju. Isplanirajte vikende i svaki slobodan trenutak.

Posvetite ih aktivnostima i ljudima koje volite. Jedino tako uspjet ćete napuniti baterije za sve što vas očekuje sutra. I ono najvažnije: naučite živjeti dan za danom. Ne brinite se danas zbog onoga što dolazi sutra.

Uza sve to, eliminirajte destruktivno obraćanje samom sebi, ne mislite loše o sebi, niti se podcjenjujte. Sebi uvijek morate biti na prvome mjestu jer takvi vrijedite najviše. Naravno, nije tu riječ o egoizmu već o očuvanju identiteta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije