Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mmm...

Nastali su u srednjem vijeku, a i dalje su popularni: Ovim perecima pahuljaste teksture nećete moći odoljeti!

daldal_kithcen/Instagram
26.04.2021.
u 13:30

Čak i ako niste nešto vješti u kuhinji, ovo tijesto vam neće zadati muke - samo pratite upute.

Gdje su točno nastali pitanje je na koje se ne može sa sigurnošću dati točan odgovor. Neki tvrde da su ih napravili Njemci, a neki tvrde da su za uživanje u perecima zaslužni Talijani. Ipak, zna se da su nastali još u srednjem vijeku, a zanimljivo je da se i danas njihova popularnost ne smanjuje. Pereci se prodaju u svakoj pekari, ali mogu se vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće - i to baš danas, 26. travnja, kada slave svoj dan! Čak i ako niste nešto vješti u kuhinji, ovo tijesto vam neće zadati muke - samo pratite upute.

Sastojci:
500 g glatkog brašna
360 ml mlake vode
1 paket suhog kvasca
1 žličica soli
1 žlica šećera
1 veliko jaje
Krupna sol

Tijekom pandemije pronašla novi hobi: Na nokte crta najpoznatija umjetnička djela!

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C, a lim obložite papirom za pečenje.

Kvasac stavite u mlaku vodu i promiješajte, dodajte sol i šećer i nastavite miješati. Lagano dodajte brašno i umijesite tijesto.

Stavite ga na pobrašnjenu podlogu i mijesite, a zatim razrežite na deset jednakih komada. Svaki od njih razvaljajte i duguljasti valjak jednake veličine. Vrhove približite u kružni oblik, omotajte ih i oblikujte perec.

U jednoj posudi zagrijte vodu i svaki perec namočite 20-30 sekundi, a zatim ih prebacite u lim za pečenje. Ostavite malo razmaka između svakog. Premažite ih razmućenim jajem i posipajte krupne soli.

Pecite 10-15 minuta, odnosno dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Kruh i žitarice u Hrvatskoj koštaju više nego u Njemačkoj:

1/1

Komentara 1

MO
montello
16:54 26.04.2021.

Volim ih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije