Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voditelj Večeri na Griču

Naš koncertni horoskop predlaže prave glazbene poslastice za svaki znak

Robert Anić/PIXSELL
05.07.2022.
u 12:16

"Zagrebačka ljeta znaju biti teška, ali Gornji grad ima mikroklimu. Divno je ostaviti grad iza sebe i uživati u glazbi pod zvjezdanim nebom" kaže voditelj festivala na Griču Josip Nalis

Ljudi koji vole Zagreb uvijek tvrde da je on posebno čaroban ljeti, kada se "zaogrne" u ležerniji i manje napučen ritam svakodnevice. No, za takav život u metropoli izuzetno su važni sadržaji koji pune baterije svih onih koji nisu pobjegli na more. Legendarne Večeri na Griču, s ponudom koncerata klasike, jazza i etna, već 41 sezonu predvode one koji takve sadržaje nude i Zagrepčanima i gostima njihova grada.

Sjećam se godina kada su Večeri na Griču bile jedini kulturni događaj koji je Zagrepčane vodio na tada ljeti posve uspavan Gornji grad, a danas manifestacije niču jedna za drugom. Koliko je odgovorno biti predvodnik trenda?

Kada su prije više od četiri desetljeća utemeljene, Večeri na Griču svakako su bile znatno ispred svoga vremena i sigurno su potaknule i oblikovale cijeli trend kulturnih zbivanja na otvorenom kakva danas imamo. Sjajno je što su pritom ostale vjerne svojoj osnovnoj ideji: pružiti Zagrebu kvalitetan klasični glazbeni sadržaj na zagrebačkom Gornjem gradu.

Koje su glavne prednosti Gornjega grada i kakav su vam domaćin Klovićevi dvori?

Gornji je grad idealna scenografija. Zagrebačka ljeta znaju biti vrlo teška, ali Gornji grad kao da ima drukčiju mikroklimu, posebno navečer. Lijepo je popeti se gore u smiraj dana, iza sebe ostaviti gradsku vrevu i uživati u sjajnoj glazbi pod zvjezdanim nebom. To je stvarno jedinstven doživljaj. Iako se Festival kroza svoju povijest znao pojaviti i u prostorima Donjega grada, upravo Gornji grad, atrij Galerije Klovićevi dvori i, nažalost trenutačno potresom oštećena, crkva sv. Katarine naši su matični prostori od samog začetka i imamo krasnu suradnju. Klovićevi su dvori odličan domaćin, a atrij pruža fantastične akustične mogućnosti. Bolji prostor doista teško možemo poželjeti i vjerujemo da će naša sjajna suradnja potrajati još dugi niz godina.

Što kažu vaši vjerni posjetitelji, a što vaša sjećanja, za koje se koncerte prošlih godina tražila karta više?

Imajući na umu da Večeri idu tijekom srpnja, kad velik broj klasičnih ljubitelja glazbe odlazi na odmor, naša je publika raznovrsnija i spontanija. Stranci nam često dolaze, oni koji su ovdje na proputovanju, a viđamo i one koji rjeđe prate klasične sezonske koncertne cikluse, što nas neizmjerno raduje. Iskustvo nas uči da nešto "lakši" programi u toplim ljetnim večerima bolje prolaze nego oni tradicionalni, pa nastojimo osigurati raznolikost sadržaja, ali uvijek uz najvišu razinu kvalitete, s najboljim glazbenicima i ansamblima.

Po kojem principu zapravo svakog ljeta iznova osmislite program?

Festival nastavlja tradiciju komornih koncerata ponajprije klasične glazbe s manjim izletima u široj publici pristupačniju glazbu etno i jazz stilova. Nadovezujemo se na prethodna izdanja nastojeći ponuditi uvijek nešto recentno, ali i s nekoliko godina odmaka ponoviti one programe koji su polučili izniman uspjeh, poput koncerta genijalnog ansambla Robyja Lakatosa, koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala, a nastupio je i 2018. godine. Tijekom devet koncertnih večeri očekuju nas vrhunske izvedbe, ponajprije zagrebačkih glazbenika – što je od samog osnutka Festivala njegov zaštitni znak – ali i brojnih drugih domaćih i inozemnih umjetnika. Neki od njih ovom prilikom ostvarit će zanimljive međunarodne glazbene suradnje, poput jedinstvenog dua Hojsak & Novosel na tamburi i kontrabasu te njihova gosta, svjetski priznatoga kavalista Theodosiija Spassova. I ove ćemo godine imati priliku slušati vrhunske glazbenike s izuzetnim karijerama i međunarodnom reputacijom: Zagrebačke soliste, koji su neizostavni gosti ovog festivala, najsvestranije hrvatske saksofoniste srednje generacije koji čine Papandopulo kvartet, Zagrebački kvartet u suradnji s dvojicom briljantnih solista – klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem, fantastične gitariste okupljene u Hrvatski gitarski kvartet, dok će zborovi "Cantores sancti Marci", "Ivan Goran Kovačić" i "Vladimir Prelog" održati zajednički donatorski koncert za obnovu crkve sv. Katarine. Uz to, ugostit ćemo i mađarski ansambl Baccus Consort s glazbom Europe i Amerike iz vremena između 16. i 18. st., već spomenuti sastav Robyja Lakatosa te karizmatičnoga makedonskog pijanista Simona Trpčeskog, koji će muzicirati na znamenitom koncertnom klaviru Fazioli, što će ujedno biti premijera glazbala te talijanske tvrtke u Zagrebu. Bit će zastupljena glazbena razdoblja od renesanse do suvremenosti, ponešto za sve glazbene ukuse.

Koliko pri tome treba balansirati između programa koji nude svojevrsnu relaksaciju i onih posve ozbiljnih?

Koncertni programi, bilo oni posve ozbiljni, bilo nešto ležerniji, dobrim programiranjem mogu opustiti, zabaviti i ispuniti svakog slušatelja. Cilj nam je u mnoštvu zabavnog i turističkog sadržaja ostati dosljedni tradiciji Večeri na Griču i promišljenim odabirom osigurati da kvalitetne klasike bude i tijekom ljeta. S obzirom na odličnu posjećenost, vjerujemo da smo uspjeli "pogoditi" pravu mjeru za širok ukus publike, od dobrih poznavatelja klasike do "izletnika" u taj žanr.

Ako biste birali samo tri koncerta koje ovog ljeta nitko ne smije propustiti, koji su to?

Da se našalim: u svojim festivalskim "novinama", tj. programskom materijalu, objavili smo i zabavni koncertni horoskop, tako da svaki horoskopski znak ima vrlo jasno naznačeno koji koncert nikako ne smije propustiti. No, zaključak je kako je najbolje da svi dođu na sve koncerte. Možda bih ipak publici savjetovao da ako ne mogu doći baš na sve, neka poslušaju barem one izvođače koje ne mogu tijekom godine.

Kako je došlo do izložbe Franka Lehmanna koja prati ovoljetni festival?

Frank Serge Lehmann kolega je i strastveni ljubitelj klasične glazbe i umjetnosti. Osim što je liječnik po struci i profesor gastroenterologije na Sveučilištu u Baselu, konceptualni je umjetnik sa značajnim izložbama iza sebe. Njegovi radovi sjedinjuju naprednu digitalnu s mehaničkom tehnologijom, svjedočeći umjetnikovu tezu o univerzalnosti i bezvremenosti komunikacije. Doista unikatna i izuzetno zanimljiva umjetnička osobnost. Prepoznao je Večeri na Griču kao vrijedan festival te osim što ga je odlučio sponzorirati, u suradnji s nama dogovorio je i postav svoje izložbe u Galeriji na katu u KIC-u, koja se otvara 17. srpnja i traje do konca mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije