Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiste organizam

Narodni čajevi jači od svih bolesti – jamče stotu

Čaj
Foto: Promo
1/4
07.04.2016.
u 21:37

Ne propustite: Večernjakova knjiga o dokazano ljekovitim napicima koji štite i čiste organizam od opasnih otrova

Znanost je potvrdila – ljekoviti su! Narodni čajevi štite srce i žile, umiruju, pobjeđuju gripu, tjeraju zloćudne bolesti... Najbolji su prirodni izvor snage s hrvatskog sjevera i juga te s drugih meridijana: krijepe tijelo, jačaju imunitet, pobjeđuju gripu, čiste organizam, pomažu pri svim boljkama... Obiluju antioksidansima, koji izvanredno štite od bolesti. Prijaju u svako doba godine, kao topli i hladni ljekoviti napitak. U proljeće su savršeni za oslobađanje organizma od toksina, posebno čaj od koprive, šipka, ružmarina...

Štite srce, tjeraju – rak

Sve o tome, ali i o znanstvenim istraživanjima o ljekovitosti čajeva pročitajte u Večernjakovoj knjizi “Narodni čajevi - zdravlje u šalici”. Od davnina su biljke čovjekov prvi saveznik u očuvanju zdravlja i prvi lijek protiv svih vrsta bolesti. Iskustveno je čovjek tijekom stoljeća spoznao njihova ljekovita svojstva te ih je koristio u prehrani i terapiji. Priroda, osobito na ovim našim područjima, nudi pravu riznicu ljekovitih biljaka, koje pomažu u liječenju krvožilnog sustava, pluća, želuca, glavobolja, bubrega, nesanice, jetre, žuči, reume, artritisa, viroza...

Osobe koje uzimaju 'teške' lijekove trebaju se savjetovati s liječnikom o pijenju nekih čajeva

A neke od njih obiluju supstancijama koje su učinkovite i u borbi protiv najtežih bolesti! Biljke su i danas, unatoč razvijenoj kemijskoj znanosti, osnovna sirovina za proizvodnju lijekova protiv dvaju vodećih uzročnika smrti: bolesti srca i raka!

Šalica čaja od tih biljaka krijepi i vraća zdravlje, ali i uspomenu na bakinu šalicu vrućeg napitka koja opija mirisima lipe, divlje ruže, ružmarina, kamilice, bazge, divlje maćuhice, majčine dušice, lavande, kadulje...

Popis je ljekovitih čajeva u našoj tradiciji neiscrpiv. Pomno su naši preci birali biljke, dragocjene u liječenju, ali i preventivi. Kamilica je bila lijek za sve bolesti, a njezin su blagotvorni učinak na organizam potvrdile i brojne istraživačke studije. Pomaže pri upali želučane sluznice, pa čak i čira. Djelotvorna je u problemima s astmom, smanjuje anksioznost, stres i napetost. Zato je bilo nezamislivo da ijedno domaćinstvo u Hrvatskoj bude bez ovog ljekovitog cvijeta posebno u zimskim mjesecima, ali i u proljeće, kada je organizam, posebno želudac, iscrpljen od zime i zimske hrane.

U proljeće je savršen lijek za jačanje i čišćenje organizma bazga. Ona je pak pravi zaštitnik imuniteta, naše bake obvezno su je imale u svojoj ostavi. Štoviše, brojne su obitelji u nas, ali i diljem Europe, kako piše glasoviti pučki liječnik Sebastian Kneipp, sadile drvo bazge uz kuću, kako bi im taj iznimni lijek bio pri ruci. Bazga pomaže pri reumatskim bolestima i neuralgijama, jača organizam i izbacuje otrove iz tijela.

Šipak, plod divlje ruže, jača imunitet, štiti od raka i srčanih bolesti! Šalica dnevno jamči dobro zdravlje i dugovječnost. Stara je izreka: Pij čaj od šipka i drugih domaćih biljaka i doživjet ćeš stotu! Čaj od šipka pomaže pri reumi, ‘tjera’ kamence, pomaže kod proljeva, ali je i odličan – čistač organizma.

Foto: Promo

Prirodno do sniženog šećera

Iako su naši stari u priobalju znali, znanstvenicima je danas otkriće – čaj od listova maslinova lišća!

Uz ljekoviti napitak obvezno uzeti i med - učinak na zdravlje je višestruk.

Dokazano je: snižava visok krvni tlak, regulira rad srca, sprečava srčani udar, uništava slobodne radikale, smanjuje loš kolesterol, a španjolska istraživanja iz 1992. dokazala su da je oleuropezid, sastojak maslinova lišća – snizio razinu šećera u krvi u slučaju dijabetesa tipa 2. A koji su učinci nezaobilaznog čaja od lipe te čaja od limuna, sljeza i drugih domaćih čajeva otkrivamo u knjizi. K tome, donosimo i ljekovite učinke čajeva s raznih strana svijeta – zašto piti crni i zeleni čaj, bijeli čaj, čaj od eukaliptusa...

No, oprez. Tko uzima lijekove zbog određene bolesti, mora se konzultirati s liječnikom o pijenju čaja, osobito određenih vrsta čaja. Svaka vrsta čaja je lijek, ali doziran, pa upozoravamo i u kojim se situacijama on ne smije piti.

U četiri poglavlja donosimo domaću riznicu zdravlja, omiljene biljke iz našeg kontinentalnog i mediteranskog područja, čajeve sa svih meridijana te naposljetku eliksir zdravlja – med i druge pčelinje proizvode bez kojih je čaj, barem u nas, nezamisliv.

Knjigu možete nabaviti na svim kioscima i u poštanskim uredima.

>> Čaj od peršina za temeljito čišćenje organizma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije