Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zzzzzzzz

Napravite sami repelente protiv komaraca koji zaista djeluju

Komarac napasnik
Foto: Robert Anić/PIXSELL
05.07.2014.
u 20:45

Umjesto da kupujete razne repelente koji možda i neće djelovati, možete ih napraviti sami od prirodnih sastojaka i biti sigurni da će komarci otjerati daleko od vas i vaših ukućana.

Ono iritirajuće zujanje komaraca pored glave kada ste gotovo usnuli u san može biti stvar prošlosti.

Umjesto da kupujete razne repelente koji možda i neće djelovati, možete upotrijebiti prirodne sastojke i biti sigurni da će komarci otjerati daleko od vas i vaših ukućana. Ovo su darovi iz prirode koji će učinkovito otjerati te male krvopije...

1. Ulje eukaliptusa i nima

Istraživanje koje je provedeno u Indiji pokazalo je koliko su učinkovita ulja eukaliptusa i nima ( Azadirachta indica) u borbi protiv komaraca. Ulje nima pružilo je 90, 26 %-tnu zaštitu, a ulje eukaliotusa 93,37%-tnu zaštitu od ugriza komaraca tijekom 240  minuta, piše DailyHealthPost.

Ulje nima ima protuupalno, antibakterijsko, antivirusno, antiseptičko i adstrigentno djelovanje. Poznato je kao prirodni insekticid i baktericid, a odlično je i u njezi kože. Napravite 2-postotnu mješavinu ulja neema u kokosovom ulju. Otjerati komarce možete ne samo mazanjem ulja na kožu, nego i paljenjem u aroma lampi, pri čemu je ulje nima potrebno razrijediti s vodom.

Ulje eukaliptusa ne biste smjeli konzumirati ili nanositi direktno na kožu, a da ga prije toga ne pomiješate s nekim drugim uljem.

2. Mačja metvica i ružmarin

Jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca je obična mačja metvica. Nedavna istraživanja su pokazala da je 10 puta učinkovitija od DEET-a za odbijanja komaraca. Kod ružmarina i mačje metvice, samo zgnječite nekoliko listova i utrljajte ih na kožu i odjeću da pojačate učinak.

3. Citronela

Ulje citronele nadaleko je poznato kao prirodno sredstvo u zaštiti od komaraca, piše Alternativa Za Vas. Eterično ulje citronele možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu. 

4. Ulje čajevca

Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave te mnoge druge insekte. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom.

5. Organsko sojino ulje

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkriva da su repelenti napravljeni od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešća korištena kemikalija za tjeranje kukaca).

Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima SPF 10 te odlično štiti i vlaži kožu.

6. Jabučni ocat

Starije generacije prvo će spomenuti jabučni ocat ako ih priupitate za prirodni način da otjerate komarce. Iako vas njegov miris možda može odbiti, imajte na umu da mazanje jabučnim octom, osim što odbija komarce, rashlađuje tijekom nesnosnih vrućina i pomaže u održavanju PH kože. Pomiješajte sjeckani peršin i jabučni ocat te ovom mješavinom namažite kožu.

7. Lavanda

Lavanda neće samo otjerati moljce iz vaših ormara, već i komarce.  Ulje lavande razrijedite u baznom ulju, a možete ga koristiti i za ublažavanje svraba nakon uboda komarca. S obzirom da je jako nježno ulje, možete ga mazati i na kožu bebe. Za zaštitu od komaraca možete koristiti i macerat lavande. pripremite ga tako da napunite staklenku suhom lavandom, prelijte preko vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

8. Češnjak

Ako vam njegov miris ne smeta, natrljajte se češnjakom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.

>>Oprezno kod uboda! Komarci mogu prenijeti i ozbiljne bolesti

>>Evo za što će vam sve koristiti češnjak, osim za jelo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije