Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez na suncu!

Napravite sami pregled madeža kod kuće

Dramatic picture of melanoma (skin cancer, mole). High definition image.
11.05.2015.
u 13:50

Pod najvećim rizikom su oni koji su više puta imali opekline od sunca te oni koji povremeno intenzivno borave na suncu

Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju.

No, osim dobroćudnih madeža, na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Tema je ovogodišnjeg "Euromelanoma dana", koji se obilježava od danas do 15. svibnja, upoznati javnost s rizičnim skupinama te ih educirati da se nakon uočavanja bilo kakvih promjena na koži jave liječniku jer je rak kože u 90% slučajeva izlječiv ako se primijeti na vrijeme.

Samopregled je od iznimne važnosti jer se tako najlakše mogu primijetiti promjene na tijelu. Ako ste svjetlije puti, imate puno znamenja na tijelu, ako vas određeni peku, svrbe ili iritiraju te se izgledom razlikuju od ostalih, vrijeme je da se obratiti liječniku – istaknula je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, te dodala da je jasno, ako pacijent dođe zapušten s već velikim promjenama na tijelu, da je situacija već opasna i možda nerješiva.

Najčešće obolijevaju osobe u dobi od 40 do 60 godina iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

Svi građani uz uputnicu svog liječnika mogu obaviti preventivni pregled kod dermatologa.

>>Naočale nisu samo modni dodatak! Zaštitite oči od sunca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije