Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosiljak

Napravite sami piling protiv akni

začinsko bilje, začini, bilje, tegle, bosiljak, origano, ružmarin (1)
Foto: Thinkstock
1/2
24.02.2016.
u 12:33

Bosiljak je biljka koja s pravom nosi naziv kralja među začinima. Ima svoje mjesto u svakoj kuhinji, ali i kućnoj ljekarni zbog brojnih ljekovitih svojstava. Ovaj usitinu poseban začin potječe iz Indije, a najbolje raste u toplim i suhim uvjetima pa ga stoga ne bi trebalo saditi vani dok nije dovoljno toplo (do svibnja), zbog čega ga je ponekad teško uzgajati.

TIPS&TRICKS

Ako želite potaknuti veću bujnost ove biljke, odrežite vrhove stabljika na kojima se razvijaju cvjetovi. Na taj će način biljka proizvesti više bočnih ogranaka koji će se moći koristiti kao začini. Ovaj začin pomaže pri probavljanju „težih“ jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi. Osim kuhanjem, bosiljak dosta gubi na okusu i sušenjem, no zato ubranu biljku možete držati u zamrzivaču ili je konzervirati u ulju ili octu za mjesece kada ju nije moguće ubrati svježu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice, želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora. Vrlo je koristan i za zdravlje bubrega čije upale jednako liječi kao i upale mokraćnog mjehura. Ženama pomaže kod upale jajnika i maternice te kod neredovitih menstruacija. Za rane možete koristiti oblog od bosiljka, a u narodnoj medicini je popularan i čaj od bosiljka koji se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripe ili kašlja.

NAPRAVITE SAMI PILING PROTIV AKNI

Ako imate kožu sklonu aknama, napravite domaću pastu koja će biti odličan piling protiv akni. Potrebno vam je:

  • ½ šalice šećera
  • ¼ šalice ulja šafranike
  • Sjemenke grožđa ili maslinova ulja
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg bosiljka

Mješavinu nanesite na vlažnu kožu kružnim pokretima. Piling će očistiti i tonizirati kožu.

UKUSNI RECEPTI

U knjižici „Začini: riznica okusa, zdravlja i ljepote“ na čak 112 stranica donosimo vam prirodne recepte za gotovo sve boljke, naputke za pripremu kozmetičkih pripravaka te, dakako, neizostavne, recepte za slasna jela s idealnom kombinacijom začina. Danas je broj začina uistinu impresivan, no u knjižici je fokus na one koji se tradicionalno najviše koriste u našem podneblju. Vjerujemo da će vam ova knjižica biti od velike pomoći, da će vas naučiti nešto novo i da ćete naučeno hrabro i uspješno primijeniti. Knjižicu potražite na svim kioscima za samo 29,90 kuna.

Foto: VLm

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije