Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO STARIMO

Namirnice koje uklanjaju ili ublažavaju zdravstvene probleme

začini
Arhiva Večernjeg lista
10.09.2010.
u 15:01

Svako životno doba nosi ponekad i sklonost raznim tegobama. Tu nam kao pomoć, ali prije svega i zaštita najbolje može pomoći hrana.

Svako životno doba nosi ponekad i sklonost raznim tegobama. Tu nam kao pomoć, ali prije svega i zaštita najbolje može pomoći hrana. Tako su četrdesete, iako to ne znači da ranije ne treba konzumirati sljedeće namirnice, posljednji trenutak da u prehranu ubacite ribu poput lososa, sardina i pastrva. Upravo su one odličan izvor omega-3 te ne samo da popravljaju sliku kolesterola u organizmu, nego i smanjuju mogućnost pojave infekcija.

Grahorice su pak jedan od najkonkretnijih izvora vlakana koji smanjuje takozvani "loš" kolesterol te smanjuju opasnost od pojave srčanih bolesti. Osim toga bogate su i raznim vitaminima. Konzumiranje pak bobičastog voća bogatog antioksidansima pomaže u očuvanju memorije i kognitivnih funkcija.

Kako s godinama metabolizam usporava od iznimne je važnosti kontrolirati kalorije i obroke kako bi se zadržala zdrava težina. Pedesete su vrijeme kada treba zadržati zdravlje i vitkost, a bjelanjak, đumbir i crvena paprika u tome su odlični saveznici.

Naime, bjelanjak ima nevjerojatno nisku razinu kalorija, a bogat je proteinima te odličan za sve koji paze na težinu dok đumbir pomaže u suzbijanju upalnih tjelesnih procesa koji mogu izazvati artritis. Zbog njegova specifičnog okusa najbolje ga je svježeg dodavati marinadama, juhama, frapeima ili jednostavno raditi čaj od đumbira. Ništa manje bitna nije ni crvena paprika koja osigurava organizmu dvostruku dozu dnevne potrebe za vitaminom C.

Komentara 1

UT
utatica
22:00 10.09.2010.

mbb, zašto ne pročitate tekst prije nego ga objavite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije