Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Naljepše ispričana priča o Hercegovini

Naljepše ispričana priča o Hercegovini
Foto: Promo
1/3
PR
Autor
PR članak
20.12.2017.
u 09:00

KAMENO i BLATINA de Broto su u posljednjem desetljeću, godinu za godinom, na svim sajmovima u regiji najnagrađivanija vina.

Postoji priča o jednoj regiji čija ljepota privlači i uvijek iznova odušeljava putnike namjernike. Ova je blagodatna zemlja izrodila svjetski priznate glazbenike, književnike, znanstvenike i žene koje su nosile titulu najljepših. Vrhunskim je vinima Hercegovina napojila svoju djecu i pustila ih u svijet da pronose dobar glas o njoj.

Blaga mediteranska klima uz obilje sunca i vode čine Hercegovinu osobito ugodnom za život. Među brojnim blagodatima kojima ova regija obiluje ističu se dvije autohtone sorte vinove loze, koje su je proslavile naširoko: - kao suncem zasjajena Žilavka, i kao hercegovačka snažna krv, Blatina. Vino je sudbina ove zemlje.

Žilavka i Blatina

Žilavku karakterizira harmoničnost sastojaka, dobro oblikovana aroma kao i razvijenost sortnog mirisa i punoće. Od nje nastaju vina s titulom vrhunskih, a među njima se ističe KAMENO.

KAMENO vino je sjajne, žutozelenkaste boje, odličnog viskoziteta i konzistencije. Na mirisu je vrlo zanimljiv spoj nota prosušenosti i mineralnosti. Orašaste arome uzdižu se nad zrelim breskvama i dinjama, dok se cijelim bouquetom proteže živahna citrusna nota. Grožđe je uzgojeno na posebnom lokalitetu, Kameni vinogradi, podignutim u samom kršu na površini 100 hektara. Iz sivog kamena izbilo je 400.000 loza. Ovaj vinograd predstavlja poseban spomenik trudu ljudskih ruku. Zbog specifičnih uvjeta vinogradarenja daje iznadprosječnu kakvoću grožđa.

Foto: Promo

Blatina je crvena autohtona sorta Hercegovine, funkcionalno ženskog tipa cvijeta. U njoj ćete naći snagu hercegovačkog kamena i toplinu mediteranskog sunca. Karakteristične rubin - crvene boje, prepoznatljive svojstvene arome, punog i harmoničnog okusa. Kao južno vino posjeduje zadovoljavajuću koncentraciju kiselina.

BLATINA de Broto je vino tamne, kompaktne i žive sjajno rubinske boje s tamnim odbljeskom. Raspoznaju se arome zrelih šljiva, grožđa, suhih smokava, marmelade od tamnog bobičastog voća, u tragovima se javlja vanilija, rogač, prženi badem i čokolada.

KAMENO i BLATINA de Broto su u posljednjem desetljeću, godinu za godinom, na svim sajmovima u regiji najnagrađivanija vina.

Najveći izvoznik vina

Vinogradi Vinarije Čitluk prostiru se od Mostara do Čitluka na 400 ha lokacija različitih pozicija, nadmorske visine i vrste tla. Lokacije za različite sorte su pažljivo studirane i birane prema karakteru sorti. Odlična izloženost vinograda i povoljna mikroklima, zajedno s mudrim poštivanjem tradicije s jedne strane i kontinuiranom modernizacijom s druge, rezultirali su vinima punog tijela i harmoničnog karaktera. Vina BLATINA de Broto i KAMENO su savršeni izraz autohtonosti domaćih sorti, dok su u vinima od svjetskih sorti utkani duša i srce Hercegovine. Proizvedeni su uz pomoć moderne tehnologije, isključivo od vlastitog grožđa s namjerom da se postigne što bolji kvalitet. Vinarija Čitluk je najveći proizvođač, ali i najveći izvoznik vina u BiH. Pored zemalja u regiji, najviše izvozi u: Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, Belgiju, Dansku, Rusiju, Poljsku, SAD, Novi Zeland, Australiju i Kinu, što čini više od polovine godišnje prodaje.

Želite prijaviti greške?