Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič za oboljele od raka jajnika

Nakon 50. na pregled dva puta godišnje

rak jajnika
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
09.05.2016.
u 11:00

Rak jajnika najčešće se otkriva kasno pa su iznimno važni redoviti pregledi

Sudionici tribine “Zajedno u prevenciji i liječenju” koja je nedavno održana u Zagrebu u povodu Svjetskog dana raka jajnika 8. svibnja, upozoravaju na opasnost. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “SVE za NJU” organizirala je tribinu zajedno s Hrvatskim ginekološko-onkološkim društvom; Hrvatskim društvom za ginekologiju i opstetriciju; Referentnim centrom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za maligne bolesti tijela maternice, jajovoda i jajnika KBC Rijeka; Referentnim centrom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za premaligne i maligne lezije stidnice, rodnice i vrata maternice KBC Zagreb te Hrvatskim ginekološko-onkološkim društvom. Predstavljen je Vodič za oboljele od raka jajnika sa smjernicama Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO).

Prema podacima iz Registra za rak za 2012. u Hrvatskoj je 421 žena oboljela, a 301 je umrla od raka jajnika. U Vodiču je navedeno da je u Hrvatskoj 2013. godine zabilježeno 430 novooboljelih žena s rakom jajnika te 328 smrti, a prema podacima za 2014. godinu, u Hrvatskoj je od raka jajnika umrlo 300 žena.

– Rak jajnika najčešće se otkriva u kasnom stadiju. Stoga su osvještavanje rizika i rano otkrivanje ključni kako bi se povećale šanse za preživljenje – istaknuo je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

– Najviše je slučajeva raka jajnika u dobi između 50. i 60. godine. Stoga bi žene nakon 50. godine trebale dva puta godišnje obaviti ginekološki pregled uz transvaginalni ultrazvuk. Općenito su u prevenciji za svaku ženu ključni redoviti ginekološki pregledi – upozorila je prim. dr. sc Višnja Matković iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Znanstvenici ne znaju pouzdano uzrok raka jajnika, no znaju određene čimbenike rizika, među kojima je nasljednost. Poznato je da mutacije na genima BRCA1 i BRCA2 (koje su povezane i s rakom dojke) povećavaju rizik. Općenito, smatra se da žena čija je najbliža srodnica (majka, kći ili sestra) oboljela od raka jajnika ima trostruko veći rizik da i sama oboli. U onkološkom savjetovalištu u zagrebačkoj Klinici za tumore mogu se dobiti informacije o genskim testiranjima za rak jajnika, koja se provode u laboratoriju Instituta Ruđer Bošković.•     

>> Od profesionalnog raka umre 100.000 ljudi

>> Do primjene T-stanica u liječenju tumora krvi još dalek put

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije