Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište (ne)rada

Najviše posla ima za konobare i trgovce

konobar
PIXSELL; arhiva
02.07.2010.
u 09:00

Među najtraženijima su zanimanjima i knjigovođe, dadilje, programeri i asistenti

Programeri, knjigovođe, konobari, trgovci, ali i dadilje te još nekoliko zanimanja najtraženiji su u prvoj polovici ove godine, pokazuju podaci portala MojPosao.

Zadovoljni trgovci

– U prvih šest mjeseci ove godine na portalu MojPosao objavljeno je ili revidirano oko 25.000 životopisa i više od 6000 natječaja za različita radna mjesta. Broj životopisa veći je od broja oglašenih radnih mjesta i zato što životopis mogu unijeti i oni koji su zaposleni – kažu.

Općenito, najtraženija su zanimanja u prvoj polovici 2010. komercijalist, prodajni savjetnik, asistent, administrator, programer, knjigovođa, dadilja, voditelj prodaje, trgovac i stručni suradnik.

Trgovkinja Irena Jakšić (30) zadovoljna je svojim poslom, ali i primanjima.

– Radim u trgovini s.Oliver. U toj sam tvrtki već dvije godine prodavač i zadovoljna sam uvjetima, primanjima i radnim vremenom. Smatram da posao prodavača nije teško naći jer je u posljednje vrijeme otvoreno mnogo centara s dućanima. Nisam bila u situaciji da mi je netko nudio neki drugi posao, ali mislim da mi, kad bih ga ponovno tražila, to ne bi bilo teško – optimistična je Irena.

Problemi programera

Konobar Bernard Barun (39) već 16 godina radi u struci.

– Zadovoljan sam poslom iako varira od dana do dana. Rad s ljudima naporan je, pogotovu ovako s godinama. Ponavlja se svaki dan jedno te isto, a uvijek se moraš dokazivati. Poželim li promijeniti posao, jako bih ga brzo našao uz malo sreće i volje – smatra Bernard koji radi u pizzeriji Kampanell u Zaprešiću.

Da nije sve idealno ni s najtraženijim poslovima pokazuje i primjer programerke Dine Bravo (27) koja sada radi u američkoj tvrtki Kofax u Bujama u Istri kao tester softvera.

– Radim već osam mjeseci ovaj posao i zadovoljna sam i poslom i primanjima. Nisam uspjela naći posao programera, pa radim ovaj. U doba kad sam tražila novi posao (rujan prošle godine) na desetak molbi za posao u Zagrebu nisam dobila ni jedan odgovor, pa sam se javila u Buje za ovaj. Tvrtka ulaže u obrazovanje zaposlenika pa su plaćeni seminari i slično. U prijašnjoj tvrtki u kojoj sam pet godina radila kao programer nisam nikada dobivala nikakve stimulacije, a plaća je bila uvelike ispod prosječne za taj posao – objašnjava Dina koja je životopis ostavila na portalu MojPosao i u tri godine koliko je tamo, samo su je iz jedne tvrtke zvali za posao, no nije joj se svidio.

Da su mnogi navikli na lošiju situaciju u traženju posla pokazuje i to da je 35% posloprimaca zainteresirano i za honorarni rad. Svima onima koji žele raditi honorarno najčešće su se nudili poslovi poput prodajnog predstavnika, dadilje, komercijalista, konobara te financijskog posrednika.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
12:35 02.07.2010.

To sam i prije napisao ...... Hrvatska u EU-u, .. zemlja konobara, sobarica i najamnih radnika .............

ZA
zagabria1
17:43 02.07.2010.

ispravno je: zemlja mrzovoljnih konobara, sobarica i pomoćnih radnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije