Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo se topimo

Najjednostavnija dijeta? Skinite kilograme – spavajući!

san
02.05.2012.
u 10:48

U istraživanju je sudjelovalo 1088 parova blizanaca i blizanki, prosječne dobi od 36 godina

"San-dijeta" mogla bi postati rješenje problema za sve one koji lako nakupljaju kilograme. Dugo spavanje, utvrdili su znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu, može ublažiti genetsku sklonost debljanju.

Rezultati pokazuju da san dulji od devet sati smanjuje utjecaj gena na BMI (indeks tjelesne mase), a kad je riječ o ''spavalicama'', geni utječu na samo 32 posto tjelesne mase, dok se kod osoba koje spavaju sedam sati ili manje taj utjecaj povećava na 70 posto.

– Što dulje spavate, genetika postaje manje važna u reguliranju vaše težine. Kraći san produljuje vrijeme u kojem okruženje utječe na gojaznost i skupljanje nepotrebnih kilograma – kaže Nathaniel Watson, voditelj istraživanja Sveučilišta Washington, prenosi Huffingtonpost

U istraživanju je sudjelovalo 1088 parova blizanaca i blizanki, prosječne dobi od 36 godina, a promatrani su njihova težina i navike spavanja. Studija je zaključila da moderan način života sve više šteti ljudima. Uobičajeno vrijeme spavanja tijekom prošlog stoljeća skratilo se za prosječno sat i pol. Primjerice, broj Amerikanaca  koji spavaju više od osam sati na početku ovog stoljeća pao je sa 38 na 27 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:52 03.05.2012.

spavajte s utezima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije