Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uznemirujući rezultati

Najčešći razlog vršnjačkog nasilja je ljubomora ili želja da budu 'face'

pedofilija,silovanje,zlostavljanje
Foto: Thinkstock
24.02.2015.
u 09:37

Uznemirujući rezultati istraživanja Centra za mirovne studije o nasilju među djecom na internetu

Uoči Dana ružičastih majica, 25. veljače, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja s članicama Agrokor koncerna – Konzumom, PIK Vrbovcem, Ledom i Jamnicom – organizirao je prodaju ružičastih majica u Avenue mallu kako bi potaknuli na uočavanja problema vršnjačkog nasilja u vrtićima i školama.

Borba protiv vršnjačkog nasilja vrlo je važna radi normalnog odrastanja djece te njihove integracije u društvo odraslih.

Da je riječ o zaista ozbiljnom problemu, koji zahtijeva angažman svih nadležnih institucija, roditelja te cijele javnosti govore podaci iz istraživanja Centra za mirovne studije o percepciji nasilja provedenog u osamnaest osnovnih i srednjih škola s područja Zagreba, zapadne Slavonije i Like.

Podaci upozoravaju na to da je jedno od desetero djece doživjelo neki oblik nasilja, i to u posljednjih mjesec dana. Najčešći uzroci obično su ljubomora i potreba za samopromocijom, odnosno želja da se „bude faca“.

Također više od 50 posto djece preko interneta primilo je sadržaj koji je stvorio nelagodu ili ih je uznemirio.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja poziva sve zainteresirane da se pridruže 25. veljače obilježavanju Dana ružičastih majica te svojim primjerom i nošenjem ružičaste majice podrže borbu protiv vršnjačkog nasilja, baš kao što će to ove godine učiniti zastupnici Hrvatskog sabora te desetak europarlamentaraca.

Ideja je nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi, nakon kojeg su ružičaste majice, koje su solidarno sa zlostavljanim dječakom nosili njegovi školski kolege, postale prepoznatljiv simbol inicijative u cijelom svijetu.

>>Nasilje na internetu doživjelo 12,1% djece

>>Internetsko nasilje nad djecom sve češće, posljedice sve bolnije

Komentara 2

DU
Deleted user
10:30 25.02.2015.

Uzrok su geni, a nešto ima i do odgoja, ali ne možeš od čudovišta napraviti čovjeka nikad! A onaj tko maltretira druge je ništa drugo nego čudovište!

OB
Objektivno...
08:56 25.02.2015.

A šta je uzrok suludoj vožnji mladih mužjaka koji polože vozački ispit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije