Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jela bez premca

Najbolji fiš jede se u Dravskoj iži, a glavna majstorica Ruža Fabčić otkrila nam je u čemu je tajna pripreme

Sandra Šimunović/Pixsell
21.01.2022.
u 07:01

Zbog Ružina fiša na Križnicu dolaze iz cijele Baranje i, premda to nikad ne bi javno priznali, stalno ponavljaju da nema boljeg fiša od onog u Dravskoj iži! Zbog čega se još isplati potegnuti do bajkovite Križnice pročitajte u magazinu Slano & slatko kojeg možete pronaći na kioscima u subotu, u paketu s Večernjim listom.

Kad Baranjci žele pojesti pravi fiš-paprikaš, dolaze u Dravsku ižu jer tvrde da nema boljeg nigdje. Naravno, to vam nikad neće priznati javno. – Dolaze nam iz Baranje svim mogućim prijevoznim sredstvima, čamcima, biciklima… kažu da žele pojesti fiš kakav se oduvijek pripremao u ovim krajevima – kaže Ruža.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

A kakav je to? – Fiš vam je priča za sebe. Prvo, ne možete ga pripremati manje od tri sata, to je sigurno. Drugo, ako u njemu nema 5-6 vrsta ribe niste napravili fiš! Stoput sam dala ljudima recept pa mi drugi put kad dođu kažu – sve smo radili kako ste rekli, ali nije bio ni sličan vašem. I onda u razgovoru ispadne da su koristili samo šarana! Dakle, idemo ponovo, u fiš idu šaran, štuka, linjak, patuljan, som i obavezno rep i glava smuđa. Morate imati i domaću baranjsku papriku, ljutu i slatku. A dobro bi bilo i da imate vino iz ovih naših krajeva. I onda možete krenuti s pripremom – objašnjava nam gospođa Ruža koje sve preduvjete trebamo ispuniti da bismo uopće razmišljali o tome da se primimo zahtjevnog posla pripremanja domaćeg fiš-paprikaša.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

– Sve kreće od luka, trebate dosta luka, naravno domaćeg, koji ćete očistiti, narezati na četvrtine i ubaciti u posudu za kuhanje. Stavite vode taman koliko treba da prekrije luk, malo posolite, poklopite i pustite da kuha dok luk ne omekša. Ni slučajno ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali luk jer ona čuva sve arome. Uzmite štapni mikser, sve lijepo izblendajte i onda opet na vatri lagano kuhajte da se višak vode reducira. Zapravo trebate dobiti finu gustu smjesu zlatno-smeđe boje. E sad, na to ide riba koju ste fino narezali na komade, vino, voda, domaći paradajz, slatka i ljuta paprika, feferoni, začini i sve se opet lijepo kuha dok ne dobijete fini gusti fiš. Opet kažem, koliko će jelo biti gusto, najviše ovisi o onom luku koji ste na početku pripremili. Što više luka, to gušći fiš, ali opet ne smijete pretjerati – objašnjava Ruža koja dnevno zna pripremiti i stotinu porcija...

Ostatak intervjua s vlasnicom legendarne Dravska iže, ali i gdje je i što radi Goran Kočiš, prvi i jedini dobitnik Michelinove zvjezdice u kontinentalnom dijelu Hrvatske te kako teku pripreme za otvorenje tapas bara Mate Jankovića pročitajte u novom broju magazina Slano & slatko koji izlazi u subotu, 22. siječnja, u paketu s Večernjim listom

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar pretorijanac
pretorijanac
18:07 21.01.2022.

Ovo je prestrašno... ....sramota za novinarstvo i novinare VL.....Pitomača i Križnica........ blage veze nemaju sa Baranjom a niti dolaskom baranjaca pazi ovo..... na fiš u Pitomaču. Prestrašno je zemljopisno neznanje novinara koji pišu za VL....... ili je ovo plaćeni naručenini tekst lokalnog ugostitelja iz PODRAVINE !?

DU
Deleted user
08:42 21.01.2022.

Tajna je u rukama Ruže, jer bez obzira na recepturu iz iskustva znam da je osoba koja kuha od presudne važnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije