Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIBIČKE PRIČE

Najbolja mjesta za ribolov u svakom dijelu Hrvatske

Najbolje lokacije za ribolov u Hrvatskoj
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/3
29.05.2019.
u 14:00

Ako volite ribolov, ili bi se htjeli okušati u njemu, ovo su lokacije koje će vam pružiti najbolji doživljaj ribolova u Hrvatskoj

Ako imate ribiča u društvu ili obitelji, znat ćete da svi jedva čekaju da prođe zima. Vi zato što vaš prijatelj ne prestaje pričati o prošlogodišnjim kapitalcima, a ribiči zato što napokon kreće sezona i hvatanje u koštac s izazovima pecanja. Nakon što su ribiči pažljivo pratili kada će prve zrake potaknuti aktivnost ribe i kukce da izađu nad površinu vode, sada su napokon došli na svoje.

Većina voda se pri vrhu dovoljno zagrijala da ribe izađu iz hibernacije, pa tako sve više ribiča odlučuje istražiti nove ali i poznate lokacije za pecanje. Sportski ribolov na slatkim vodama i na Jadranu svake godine privlači sve više ljudi jer Hrvatska pruža obilje mogućnosti ne samo za natjecanje već i za uživanje u ribolovu, boravku u prirodi i gastro ponudi. Malo koja zemlja može ponuditi na tako kratkoj udaljenosti ribolov na brzim gorskim potocima, big game fishing i lov na štuke.

Ako volite ribolov, ili bi se htjeli okušati u njemu, ovo su lokacije koje će vam pružiti najbolji doživljaj ribolova u Hrvatskoj:

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

ISTRA

Zapadna strana Istre obiluje raznim stijenama te pješčanim i muljevitim dnom, pa tako svoj dom tamo nalaze raznovrsne ribe poput orada, brancina, cipla, zubaca i škarpine. Posebno su zanimljiva područja gdje se slatka voda ulijeva u more, poput zone oko Novigrada, gdje hranjivi mulj privlači zubatce, arbune, trilje i lignje. Za područje oko Limskog kanala specifične su uvale i hridinasto dno gdje možete loviti hlapa, lignje, sipe i ugore, a pjeskovito muljevita područja su idealna za lov na oslića. Istočna obala čini dugi pojas šarolike konfiguracije pa se tako duž cijele obale mogu uloviti sve vrste ribe.

KVARNER I PRIMORJE

Sportski ribolov na ovom području je popularniji dalje od obale i na otocima, a zbog svoje konfiguracije ovdje se nalaze neke od najpopularnijih lokacija za ribolov u sjevernom dijelu Jadrana. Otoci Cres i Lošinj imaju većinom nepristupačnu obalu radi strmih obala i hridinastog podmorja, a te vode obiluju oradama, brancinom, fratrom, oradama, škarpinom i ugorom. Popularan je i lov na jastoga te rakovice. Pjeskovito dno oko Krka privlači jata skuša, ali i orade i brancine. Oko svih otoka imate šanse vidjeti i ribe poput raže, morske mačke ili morskog psa, doduše na većim dubinama. Područje oko otoka Raba se smatra idealnim za lov skuše. Područje oko otoka Paga je bogato ribom, međutim, zbog jakih udara bure može biti problematično za početnike. Područje uz obalu, iako nije bogato ribom, ipak privlači u plitke vode popularne ribe poput brancina i orade, što je popularno kod početnika i manje ambicioznih ribiča.

SREDNJA DALMACIJA

Ovdje se nalazi jedno od najrazvedenijih područja obale pa se zato može pronaći zavidan broj vrsta i primjeraka te primijeniti široki spektar ribolovnih tehnika. Srednja Dalmacija je vrlo popularna među sportskim ribolovcima jer se mogu uloviti sve bitne vrste ribe, a najveći primjerci ulovljene tune na našem dijelu Jadrana ulovljene su baš tu, tj. oko Šibenskog pojasa. Tu je i Kornatsko područje koje raspolaže vrlo kvalitetnim ribljim fondom međutim potrebno je imati potrebne dozvole i držati se pravila ribolova oko nacionalnog parka.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

JUŽNA DALMACIJA

Slično kao u Istri, rijeke koje se ulijevaju u more, poput uvale Vrulja, zaslađuju dio oko ulijeva te privlače ciple, brancine, orade i jegulje. Otoci su vrlo popularni za ribolov jer se posvuda blizu obale mogu uloviti popularne vrste riba poput orada, špara i trilja. Veće dubine u neposrednoj blizini obala otoka čine jedinstven pojas i priliku za lov na zubace, murine, škrpine i ostalu ribu koja inače ne prilazi blizu obale. Područje oko Hvara je zanimljivo zbog svojih rtova i uvala te je popularan izbor za lov na škrpine, zubace i kirnje, dok je more oko Visa idealno za lov na hobotnice.

Područje otoka Mljeta je uz Kornate jedno od najbitnijih ribolovnih oaza u našem moru. Ribe i školjke iz tih mora su kvalitetnije i cjenjenije u odnosu na neka druga mjesta za ribolov.

Elafitski otoci imaju slično podmorje koje je drugačije u odnosu na ostatak otoka te pružaju utočište raznim ribama, lubinu, oradi, ciplu, fratru, gofu te ostalim većim ribama.

KONTINENTALNA HRVATSKA

Pravi ribiči se pecaju samo na moru, već dobro znaju da kapitalci plivaju i u slatkim vodama. Ribolov na slatkim vodama u Hrvatskoj je vrlo popularan iz više razloga, prekrasna priroda, spektakularni izlasci sunca za ranoranioce i pregršt dobrih ribolovnih lokacija za sve, od totalnih početnika do profesionalaca. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za ribolov u svako doba godine.

Gacka je sa svojih 61 km poznatija po bogatoj flori i fauni, a najpoznatija po staništu pastrva. Gacka uglavnom teče sporim i mirnim tokom, pa je pogodna za sve strastvene ribiče koji žele selfie s ličkim pastrvama kapitalcima.

Drava i Dunav broje najveći broj ribljih vrsta u Hrvatskoj, čak njih 65. Dunav svoju veličinu opravdava i kapitalnim primjercima somova koji se mogu upecati. Aljmaško područje privlači sportske ribolovce jer rijeke Drave, Kopački rit i veliki Dunavski rukavci pružaju vrlo dobre mogućnosti za sportski ribolov na soma, smuđ, štuku, kečigu i ostale vrste.

Šaran je sigurno najpopularnija riba za ribolov u Hrvatskoj, a tako je već godinama. Stoga ne čudi broj recepata za šarana koji su s godinama postali hrvatski lokalni specijaliteti, poput šarana na rašljama, fiša od šarana i pijanog šarana. Šaran se može naći u  gotovo svim većim nizinskim rijekama i riječnim rukavcima.

Poseban je fenomen i Kupa, koja na 292 kilometra toka igra brojne uloge. U gornjem je toku planinska i užurbana, potom prilazi Karlovačkoj županiji i polako se usporava prije ulijevanja u Savu. Kako se mijenja Kupin karakter, mijenjaju se i riblje vrste, u planinama caruju potočne pastrve, lipljan i mladica, a u sporom dijelu toka primat preuzimaju somovi i štuke.

I za kraj, bez obzira koju rijeku, jezero ili dio obale izabrali za svoju sljedeću ribičku avanturu, prije ribolova se interesirajte o pravilima pecanja na tom području i nabavite sve potrebne dozvole. Lokalna ribička društva su najbolji izvor informacija o dozvoljenim tehnikama i savjetima kako da najbolje uživate u ribolovu.

Sadržaj omogućila Hrvatska turistička zajednica

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije