Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunske slastice

Nadmašite sami sebe i pripremite ovaj Mille feuille s bobičastim voćem - ovacije zagarantirane!

Shutterstock
19.05.2020.
u 07:00

Hrskavo lisnato tijesto, slastičarska krema i svježe bobičasto voće nadovezuju se u slojevima u ovom fantastičnom francuskom desertu. Ako doista želite ostaviti goste bez daha, sav uloženi trud višestruko će vam se isplatiti

Kako u visokoj modi tako i u vrhunskom slastičarstvu – trendove oduvijek, a vjerojatno će tako biti i zauvijek – postavlja i diktira Pariz. Stvorene sa strašću i stoljećima usavršavane – to su francuske slastice koje je nemoguće nadmašiti.

Mille feuille s bobičastim voćem

Za kore od lisnatog tijesta:
200 g brašna + malo za posipanje
¼ žlice soli
175 g rashlađenog maslaca narezanog na kockice veličine 1,5 cm
1 žlica limunova soka

Za punjenje:
slastičarska krema
300 g svježih malina (borovnica, kupina...)
šećer u prahu za ukrašavanje

Foto: Shutterstock

Priprema:

Za kore pomiješajte brašno, sol i maslac u velikoj posudi – maslac neka ostane u kockicama. Napravite šupljinu u sredini i u nju ulijte limunov sok i 100 ml hladne vode. Najprije dobro izmiješajte mikserom, a onda dodatno rukama. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu pa kratko mijesite da postane glatko. Oblikujte pravokutnik, zamotajte u prianjajuću foliju i spremite u hladnjak na 30 minuta. Ponovno prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i valjkom ga izvaljajte u pravokutnik veličine otprilike 15 x 45 cm. Pazite pritom da vam rubovi tijesta ostanu ravni koliko god je to moguće. Pažljivo podignite trećinu tijesta od površine i preklopite ga preko srednje trećine. Uklonite sav višak brašna s njega. Gornju trećinu tijesta preklopite preko donje trećine tako da dobijete tri sloja tijesta pravilnog pravokutnog oblika. Opet uklonite sav višak brašna s tijesta pa ga ponovno zamotajte u foliju i ohladite na 15 minuta. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva, neka bude okrenuto prema vama poput otvorene knjige. Ponovite postupak presavijanja do 4 puta, uvijek započnite tijestom okrenutim prema vama onako kako je bilo nakon posljednjeg preklapanja pa ga okrenite za 90 stupnjeva. Ponovo ga ohladite na 30 minuta.

Foto: Shutterstock


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na kvadrat veličine oko 32 cm. Oštrim nožem poravnajte rubove tako da stranice kvadrata budu točno 30 cm. Izrežite tijesto u tri dugačke trake veličine 30 x 10 cm. Prebacite ih u lim koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite na hladnom 30 minuta da se stisnu. Tijesto u svakom limu prekrijte slojem papira za pečenje pa jedan lim stavite na drugi. Na gornji lim stavite još jedan prazan koji ćete opteretiti plitkom vatrostalnom posudom. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju i postane hrskavo.


Ostavite tijesto da se malo ohladi, uredite rubove ako je potrebno pa svaku traku narežite na šest jednakih pravokutnika. Trebali biste dobiti 18 komada veličine oko 10 x 5 cm. Prebacite komad tijesta na poslužavnik pa pomoću dresir vrećice po njemu istiskujte slastičarsku kremu. Na kremu složite svježe voće pa preklopite novim slojem tijesta. Ponovite cijeli postupak pa treći komad tijesta ukrasite samo voćem i šećerom u prahu. Trebali biste dobiti ukupno šest kolača.

Foto: Shutterstock

Slastičarska krema (Crème patisserie)

Sastojci:

300 ml mlijeka
mahuna vanilije 
3 žumanjka 
4 žlice šećera u prahu
2 žlice oštrog brašna
2 žlice škrobnog brašna (gustina)

Priprema:

Za slastičarsku kremu u 300 ml mlijeka stavite uzdužno prepolovljenu mahunu vanilije i zagrijte mlijeko gotovo do ključanja. U drugoj posudi miksajte 3 žumanjka, 4 žlice šećera u prahu, 2 žlice brašna i 2 žlice škrobnog brašna. Prelijte preko dobivene smjese vruće mlijeko neprekidno miješajući. Vratite smjesu u posudu na srednju temperaturu i neprekidno miješajte dok ne dobijete gustu konzistentnu kremu. Prebacite u novu posudu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se hladi barem sat vremena. Prije korištenja ponovno dobro pomiješajte mikserom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije