Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni turizam

Na wellness tretmane - po zdravlje

Fanis Stipković na wellnessu
Foto: Davor Visnjic/Vecernji list
1/2
05.11.2013.
u 08:00

Zbog dobre i cjenovno konkurentne stomatološke usluge, korekcije vida, nekog estetskog zahvata, ozbiljne operacije... danas se planetom putuje uzduž i poprijeko. U društvo omiljenih destinacija zdravstvenog turizma, u kojem se vrte milijarde, Hrvatska tek treba ući

Putovanja radi zdravlja među prvima su u povijesti putovanja. Imućnijima nikad nije bio problem prijeći kilometre i kilometre u potrazi za boljom klimom, ljekovitim izvorima i kakvim (novim, boljim...) medicinskim tretmanom. Danas više nije važno ni kad se broje tisuće kilometara. Za moderni zdravstveni turizam zemlja je selo, planetom se putuje uzduž i poprijeko. Samo 750.000 Amerikanaca potraži neku zdravstvenu uslugu izvan zemlje, a recimo Nijemci, koji također pripadaju ponajvećim svjetskim putnicima, masovno odlaze u Mađarsku radi stomatoloških usluga ili u Tursku laserski korigirati vid.

Inače, u samom vrhu svjetskih destinacija zdravstvenog turizma u posljednjih desetak godina nalaze se Tajland, Singapur, Meksiko i Brazil. U Europi, pak, prednjače Poljska, Ukrajina, Mađarska te sve više i Slovačka. Zdravstveni turizam postao je visoko profitabilna globalna industrija s dvoznamenkastim godišnjim rastom i prihodom koji premašuje 120 milijardi američkih dolara.

Hrvatska s tom velikom, uspješnom turističkom pričom zasad manje-više dijeli tek ambiciju. Domaća lječilišta godišnje broje svega 20.000 tisuća dolazaka i oko 200.000 noćenja, a zdravstveni turizam u cjelini, prema procjenama, Hrvatskoj donosi samo 0,6 milijuna eura prihoda. Susjedna Slovenija, za usporedbu, knjiži oko tri milijuna noćenja u termama i prihod od dvjestotinjak milijuna eura. U Hrvatskoj je strategija zdravstvenog razvoja turizma napisana, ali ona, dakako, nije promijenila činjenicu da investicija nema i da infrastruktura za medicinski turizam zaostaje za konkurencijom. Domaći turizam ipak gotovo ne zaostaje u wellness centrima, koje danas ima svaki bolji hotel. Većina ih lijepo zaokružuje klasičnu hotelsku ponudu i gostu pruža mogućnost da odmor dopuni pokojom masažom, detoksikacijom organizma, tretmanima njege, s malo razgibavanja ili sličnim. Sve to, dakako, pripada preventivnoj brizi o zdravlju. O ozbiljnom zdravstvenom turizmu moći će se govoriti tek uz dogradnju zdravstvenih usluga te uz bolju ponudu domaćih toplica. Tek tada ponuda wellnessa postaje motiv turističkih dolazaka, a ne samo dodana vrijednost klasičnih turističkih aranžmana kao danas.

10 naj wellnessa u Hrvatskoj

 Acquapura: Iskustvo autentičnog turskog hamama samo je dio ponude Spa& Hotel Iadere nedaleko od Zadra. Kroz hamam ritual vodi spa terapeut, a tretman, koji prati orijentalna glazba, počinje polijevanjem vodom iz bakrenih posuda. Slijede opuštanje na zagrijanom kamenju, piling i masaža sapunicom te odmor. Kompletna spa ponuda ovog hotela prostire se na osam tisuća četvornih metara.

Allegra wellness: U modernoj zagrebačkoj katnici Hypo centra na 1800 četvornih metara namjernika čekaju bazen, saune, bogat program vježbanja, razne masaže (sportske, medicinske, opuštajuće, limfne drenaže...), tretmani njege lica i uljepšavanja. U moderno uređenom prostoru, kakvog se ne bi posramile ni veće europske metropole, domaćini ističu da masaže izvode isključivo fizioterapeuti.

Rixos Royal Spa: Na dva kata i dvije tisuće četvornih metara hotela Rixos Libertas prostire se jedna od najvećih spa i fitness zona u Dubrovniku s pogledom na more. U bogatoj ponudi ističu se turska kupelj i masaže te romantični “royal” paketi. Parovi, naime, mogu dobiti izdvojene tretmane u posebnim prostorijama, koji uključuju masažu za dvoje i opuštanje para u jacuzziju uz šampanjac i voće.

Laurus Slow Spa: U wellnessu malološinjskog hotela Aurora nema komercijalne kozmetike. Kremice, ulja, pilinzi... rade se na licu mjesta, pred gostom i isključivo od prirodnih sastojaka. Većina sirovina potječe s otoka, koji je potka ove cijele wellness priče. Gosti najčešće traže “lošinjsku masažu” i “paket Apoksiomen” s pilingom i masažom te kupkom s vinom, a mnogi kupuju i lošinjsku “pomadu”.

Carolea spa: Ne samo turski, nego i marokanski hamam (s crnim sapunom, bez pjene) samo je jedna od posebnosti spa zone na tri tisuće četvornih metara luksuznog hotela Kempinski Adriatic u Savudriji. Mini spa za djecu od pet do 12 godina također je posebnost koju svom podmlatku priušte mnogi roditelji. Najmlađi gosti tako mogu dobiti mini manikuru, tretman lica i mini masažu.

Spa&golf resort: U termama Sveti Martin na Muri, sa 1100 četvornih metara vodenih površina (pet bazena, četiri jacuzzija, šest vrsta sauna... ) i wellness zonom na 1800 “kvadrata”, domaćini se posebno ponose educiranim terapeutima i vrlo traženim masažama. Gosti često biraju kinesku masažu ali i domaću masažu pod nazivom “Toplice Sveti Martin”, kojoj posebnost i autentičnost daje ulje od koštica grožđa.

Tantra Spa&Beauty: Pogled kroz staklene zidove, s osmog kata hotela Grand Adriatic, dodatna je vrijednost u ovoj opatijskoj oazi opuštanja i uljepšavanja. Gosti uživaju na 1100 spa “kvadrata” i u 15 prostorija za masaže (jedna od terapeutkinja je s Tajlanda), a domaćini se posebno hvale korektivnim tretmanima i tretmanima uljepšavanja lica (kolagenskim, od kavijara itd.).

Iuvena, “Vitality masaža” u wellnessu istoimenog lošinjskog hotela, s bademovim, ružinim i lovorovim uljem, jedna je od najtraženijih usluga. Gosti je vole jer je kombinacija čak pet različitih masažnih stilova. Kompletna je ponuda orijentirana na prirodno i autohtono, a u hotelu, koji okružuju vrtovi s aromatičnim i ljekovitim biljem, može se i učiti o bilju, uljima...

Spa Resort: Deset tisuća četvornih metara spa zone, u sklopu novovinodolskog resorta Novi, ponajveći je takav kompleks u ovom dijelu Europe. U staklu je, smješten na samoj obali, a pogled na more ima dodatni relaksirajući moment. Bazeni su punjeni morskom vodom, masaže, tretmani opuštanja i uljepšavanja su brojni, a pristup gostu individualan, holistički.

Svijet sauna i spa: Antistres, selfness, romantični i deluxe paketi samo su neki od wellness programa koje domaćini u ovu prohladnu jesen nude u Termama Tuhelj. Wellness centar sastoji se od najvećeg “Svijeta sauna” u nas i “SPAeVITA centra njege i ljepote” u kojem gosti mogu uživati i u programima vrtloženja zraka, tretmanima termalnim blatom, medom, solju...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije