Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruge Breskorka

Na vukovarskoj tržnici održani Dani rajčica

Dani rajčica
Foto: Branimir Bradarić
1/4
11.08.2018.
u 15:09

Mi želimo i na ovaj način omogućiti kupcima da kušaju i slabije raširene vrste rajčica te tako spriječiti njihovo izumiranje. Radi se o iznimno kvalitetnim, starinskim vrstama koje su iznimno ukusne, slatke i slasne za razliku od onih hibridnih koje nemaju nikakav ukus i više su plastične“, rekao je Brković

U organizaciji Udruge Breskorka iz Tovarnika u prostorima Gradske tržnice Vukovar održan je Dan rajčica gdje su proizvođači izložili 60-ak izvornih sorti ovoga povrća. Predsjednik Udruge Mićo Brkanović kaže kako njihova udruga okuplja 45 proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije ali i okolnih županija koji proizvode ukupno stotinjak vrsta rajčica i oko 200 vrsta tikava i njihovih srodnika.

"Kada je riječ o rajčicama u Hrvatskoj je najraširenija sorta "volovsko srce“, a kada je riječ o sitnim sortama prevladava "cheery“ rajčica. Mi želimo i na ovaj način omogućiti kupcima da kušaju i slabije raširene vrste rajčica te tako spriječiti njihovo izumiranje. Radi se o iznimno kvalitetnim, starinskim vrstama koje su iznimno ukusne, slatke i slasne za razliku od onih hibridnih koje nemaju nikakav ukus i više su plastične“, rekao je Brković.

Dodaje i kako je u Hrvatskoj u širokoj upotrebi mali broj vrsta rajčica, ali i da vjeruje kako će se i to u budućnosti promijeniti te se i te starinske vrste pojaviti u širokoj upotrebi. Njihova velika prednost je i ta što se šire koristeći njihovo sjeme. Među najslabije raširenim rajčicama koje proizvode entuzijasti u Hrvatskoj je i rajčica sorte "kumato“ koja se uzgaja na Galapagosu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije