Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet oftalmologu

Na vrijeme provjerite vid

kontaktna leća
Photos.com
18.11.2010.
u 14:00

Već kod prvih simptoma poput peckanja očiju, suzenja, izostanka oštrine vida, treba obaviti pregled kako bi se pogoršanje vida uspješno tretiralo

Čini vam se da u posljednje vrijeme ne možete pročitati baš sve što ste prije mogli? Približavate se više predmetima nego prije da biste ih dobro vidjeli? Vaša fotelja sve je bliže televizoru u dnevnoj sobi? Izgleda da vam je potreban oftalmološki pregled vida.

Često ne obraćamo dovoljno pozornost na simptome poput glavobolje, suzenja očiju, škiljenja i slično koji su isto tako najčešće povezani upravo s pogoršanjem vida. Oftalmološki pregled ne treba nipošto zanemariti baš kao ni ostale redovite preglede koje obavljamo kod liječnika. Više od 80 posto informacija koje primamo dolaze putem osjetila vida.

Kod odraslih osoba, ako se pojave smetnje kao što su peckanje očiju, suzenje, bliještanje, iscjedak iz očiju, reakcija nelagode na svjetlo, izostanak oštrine vida na daljinu, odnosno blizinu, bolovi u oku, pogrešna percepcija boja, „leteće mušice“ ispred oka, potrebno je odmah posjetiti okulista, savjetuju iz Klinike za oftalmologiju Monokl.

Svaki kvalitetan oftalmološki pregled obavlja isključivo specijalist oftalmologa. Uobičajene refrakcijske greške vida kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam vrlo brzo će se otkriti uz pomoć kompjutoriziranoga keratorefraktometra.

U idealnim uvjetima, očni se pregled sastoji od vanjskog pregleda oka, upotpunjenim specifičnim testovima za oštrinu vida, pupilarnu funkciju, pokretljivost vanjskih očnih mišića, vidna polja, mjerenjem očnog tlaka i oftalmoskopijom kroz proširenu zjenicu. Minimalni pregled oka sastoji se od testova oštrine vida, zjenične funkcije i mjerenja pokretljivosti vanjskih očnih mišića, a uključuje i direktnu oftalmoskopiju kroz neproširenu zjenicu.

Što se prije ode na pregled vida, to je lakše spriječiti pogoršanje vida. Osim kontaktnih leća i naočala, danas je moguće skinuti dioptriju i laserom. Ono što možete učiniti i sami za sebe te dobar vid jest živjeti zdravije i paziti na oči na način da se zdravije hranite, nosite sunčane naočale...

Oči treba zaštititi sunčanim naočalama jer štetno ultraljubičasto zračenje koje proizvodi sunce izaziva probleme s očima. Sunčane naočale smanjuju odsjaj i svjetlost koja može otežati vid i uzrokovati nesreće. Zaboravite na pušenje jer pušenje je jedna od glavnih tvari koje nadražuju bolesnike sa sindromom suhog oka. Konzumiranje alkohola dehidrira tijelo, uključujući i oči.

Šećer u krvi mora biti u zdravim granicama. Visok krvni tlak može dovesti do hipertenzivne retinopatije, stanja koje može, ako se ne liječi, uzrokovati sljepoću. Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima, a hranjive tvari, kao što je vitamin A, igraju vitalnu ulogu u zdravlju mrežnice i pomažu kod noćnog vida dok Omega-3 masne kiseline olakšavaju simptome suhog oka, napominju iz Monokla. Ništa manje važno nije redovito odlaziti na oftalmološke preglede koji promiču zdravlje očiju i otkrivaju ozbiljne probleme koje svakako treba otkriti prije nego što je vid ili zdravlje očiju narušeno.

Mnoge bolesti očiju, ako se otkriju dovoljno rano, mogu biti uspješno tretirane, bez značajnog gubitka vida. Osim nošenja naočala i leća, mnogi se danas odlučuju i na skidanje dioptrije laserom.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:39 18.11.2010.

Koji plaćeni oglas je ovo bog te dragi....Na prvo peckanje letite u svjetlost i sl. na skidanje dioptrije za samo 6-7000 kn po oku za posao od 15 minuta ! Pa zar ne zarađuju dovoljno ? A tek sunčane, paa čovjeće ljudi ih nose kada treba i netreba, 11 mjesec crni oblaci ali jebiga \"muholovke\" su IN pa makar ubile oko. Pa kakav božji alkohol je onda kriv?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije