Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hlađenje ljeti

Na što treba obratiti pozornost želimo li klimatizirati dom

fuš
Pixsell
18.05.2011.
u 15:30

Odabirom uređaja može se uštedjeti i 1300 kuna u godini samo na računima za električnu energiju

Često se za klimatizacijski uređaj odlučimo tek kad vrućine postanu neizdržive pa na ugradnju treba dugo čekati jer prodavatelji imaju pune ruke posla, pa izvan sezone ugradnja može biti i besplatna i brža. Pri kupnji valja paziti na odlike koje mogu donijeti uštede, jednako kao što treba pravilno servisirati klimu kako bi njen učinak bio zdrav i optimalan.

Neovlašteni monteri

Odabirom uređaja može se uštedjeti i 1300 kuna u godini samo na računima za električnu energiju odlučimo li se za invertersku klimu (izračun se odnosi na 120-dnevnu uporabu uređaja po 8 sati na dan). Takav uređaj radi maksimalnom snagom dok ne dosegne željenu temperaturu, kada smanjuje učinak, a time i potrošnju. Uređaj Fix-speed pak cijelo vrijeme troši jednako struje. Pri montaži prednost treba dati ovlaštenu monteru jer je gubitak jamstva zbog nestručne a jeftinije montaže znatno veća šteta.

– Neovlašteni monteri često nemaju alat za testiranje sustava pri puštanju u rad. Ako u sustavu nedostaje plina ili ga instalacija negdje pušta, uređaj neće raditi pravilno, a rizik od kvara vrlo je visok – ističe Marko Đurić iz tvrtke Veka-ing.

Zrak koji udišemo u klimatiziranim prostorima trebao bi biti bez prljavštine, prašine, bakterija, virusa, plijesni, alergena, pa i neugodnih mirisa.

Dezinficirati filtre

Samo takav pozitivno će djelovati na zdravlje, a može spriječiti nastajanje i razvoj alergija i bolesti dišnih putova. Uputno je napraviti godišnji servis služite li se klimom više od 60 dana u godini. Pritom treba napraviti dezinfekciju isparivača unutarnje jedinice, isprati ili zamijeniti filtre i provjeriti odvod kondenzata jer ako je odvod začepljen, kondenzat može procuriti duž pročelja izvana.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:52 18.05.2011.

Reklama za klime, na ovim skupljima serviseri i prodavači više zarade.

RO
rotten
19:27 18.05.2011.

ili dragi čitatelji uopće ne koristite klimu i imate i novce koje ste trebali potrošiti za kupnju klima uređaja i novce koje ste trebali platiti za razliku cijene struje i još extra novca za redovno servisno održavanje cca 1x u 2 godine...samo eto mali nedostatak bit će nam vruče 60-75dana ali j***nemože čovjek imati i ovce i novce :-)))

OB
-obrisani-
20:58 18.05.2011.

Samo najveći tupan u stanu ima klimu koja je dokazani uništavač zdravog okruženja! O potrošenoj struji da i ne pišem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije