Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na plažu ili u planine? Zadivljujuća odredišta koja nude obje opcije

Booking.com - plaža ili planine
Foto: Booking.com
21.02.2020.
u 08:48

Pri odabiru idealnog odredišta za odmor mnogi su putnici suočeni s dilemom: mirna pješčana plaža ili planinske panorame koje će ih ostaviti bez daha

Velik je broj putnika kojima je sunčanje na plaži jednako privlačno kao i pješačenje uzbrdicama - čak 60% putnika diljem svijeta želi odmor na plaži (isto vrijedi za 71% putnika iz Hrvatske), dok ih 55% smatra planinsko okruženje bitnim pri odabiru odredišta (isto misli i 45% putnika iz Hrvatske). Stoga je Booking.com, vodeća svjetska tvrtka za povezivanje putnika s najvećim izborom jedinstvenih smještajnih objekata, nezaobilaznih doživljaja na putovanjima i praktičnih rješenja za prijevoz, proučio više od 29 milijuna jedinica u više od 155.000 odredišta kako bi pronašao najspektakularnije lokacije koje nude spoj planina i plaža. Na sljedećem odmoru moći ćete uživati na obje lokacije, uz bogate tropske prašume, nevjerojatne vrhove, kristalno čistu vodu i kilometre pješčanih plaža.

Soufrière, Sveta Lucija, otočje Lesser Antilles     

Ako tražite idilično odredište koje spaja plaže koje ćete poželjeti staviti na Instagram i pješačke rute kroz bogate tropske šume, karipski otok Sveta Lucija savršeno je mjesto za vas. Ljubitelje pustolovina nakon kupanja u primamljivoj plavoj vodi čeka osvježavajuća šetnja do Gros Pitona, jednog od dvaju vulkanskih vrhova na otoku koji su pod UNESCO-ovom zaštitom. Ruta kreće u selu Fond Gens Libre, a do vrha koji se nalazi na 798 m nadmorske visine trebat će vam otprilike dva sata. Isplati se uložiti taj trud zbog jedinstvenih panoramskih pogleda s vrha!

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Objekt Sugar Beach, A Viceroy Resort nudi vile i privatne bazene, a nalazi se na savršeno bijeloj plaži imena Sugar Beach. Iza plaže dramatično se uzdiže vrh Petit Piton, što ovo mjesto čini idealnim za snimanje legendarnih fotografija s odmora. Nakon što tijekom dana doživite sva uzbuđenja koja vam otok nudi, odmorite se u vanjskoj sauni imena temazcal - tradicionalnoj sauni u obliku kupole.

Ithaca, Grčka

Foto: Booking.com

Maleni, netaknuti grčki otok Ithaca poznat je kao dom Homerova mitološkog heroja Odiseja. Na ovom mirnom otoku nema gomile turista jer oni većinom posjećuju neka poznatija turistička odredišta u Grčkoj, a tu se nalazi nekoliko lijepih kamenih plaža okruženih tirkiznom vodom i šarmantnim povijesnim naseljima koja su smještena na okolnim planinama. Ithacu ćete najbolje obići automobilom jer je otok relativno malen i lako se kretati njime. Na raspolaganju vam je nekoliko vizualno zanimljivih ruta, kao što je ona od Vathyja do Stavrosa, a preporučuje se zaustavljanje u Anogiju i Exogiju, gdje možete doživjeti pravi seoski život.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Ova nekadašnja vjetrenjača “Razos Windmill” pretvorena je u jedinstven apartman koji kombinira tradicionalne i moderne elemente. Nakon dana provedenog na plaži i istraživanju šarmantnih naselja na otoku, možete uživati u čaši lokalnog vina na prostranoj privatnoj terasi i prekrasnom pogledu na zalazak sunca nad Jonskim morem.

Makarska, Hrvatska

Foto: Booking.com

Slikoviti lučki gradić Makarska, smješten na dalmatinskoj obali između Splita i Dubrovnika, oduševit će vas svojim mirisnim borovim šumama, strmim liticama i bistrim plavo-zelenim Jadranskim morem. Iako je grad sam po sebi dovoljno malen da biste ga istražili pješice ili biciklom, ako se osjećate nešto pustolovnije i želite istražiti manje popularne dijelove, automobil će vam omogućiti da posjetite planinu Biokovo, drugi planinski lanac po veličini u Hrvatskoj. Kao nagradu za uloženi napor uživat ćete u predivnom pogledu na gustu šumu koja se proteže sve do kristalno čistog mora.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Apartmani Beso, udaljeni svega nekoliko minuta od svjetionika Sv. Petra, nude nezaboravan pogled na luku. Zamislite se kako uživate na balkonu u domaćem jelu koje ste sami pripremili i pritom promatrate bezbroj brodova koji uplovljavaju i isplovljavaju iz luke.

Kauai, Havaji

Foto: Booking.com

Havajski otok Kauai, poznat i pod nazivom “Garden Isle” pravi je tropski raj sa strmim liticama, bujnom prašumom i kilometrima zlatne pješčane plaže. Koliko god je privlačno samo šetati uokolo i uživati u svoj toj ljepoti (što biste svakako trebali učiniti), nikako ne biste smjeli propustiti priliku da unajmite automobil kojim možete istražiti brojne obalne gradove na otoku, skrivene plaže i impresivne slapove. Za vožnju sa sjeverne obale (Haena) do zapadnog dijela (Polihale) treba vam samo oko tri sata, a putem vas čeka panoramska vožnja na kojoj ćete imati priliku uživati u jednoj od najdužih plaža na otoku s pijeskom kremaste bijele boje. Putnici koji su u potrazi za istinski spektakularnom znamenitošću svakako bi trebali posjetiti Koke’e State Park u kojem vas očekuje obilje jurskih krajolika sa smaragdnim lišćem i klifovima koraljne boje. Uspnite se jednom od sedam staza ili cestom do vidikovca Kalalau s kojeg se pruža nezaboravan pogled na obalu.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Ako ronjenje pod zvijezdama uz zvuk udaranja valova u obalu zvuči kao vaš savršen bijeg od svakodnevice, objekt Kauai Shores Hotel smješten na samoj obali u Kappi mogao bi biti idealan izbor za vas. Ako poželite začiniti mir i opuštanje s malo avanture, razmislite o tome da rezervirate panoramski let helikopterom koji će vam omogućiti da doživite impresivan vulkanski krajolik otoka iz druge perspektive.

Sabah, Borneo, Malezija

Foto: Booking.com

Otok Borneo, čija je gotovo polovica površine prekrivena šumom treći je najveći na svijetu i proteže se kroz tri države. Ujedno je i idealno odredište za ljubitelje prirode zahvaljujući raznolikosti autohtonih biljnih i životinjskih vrsta. U regiji Sabah na samom sjeveru otoka nalazi se Mount Kinalabu, najveći vrh u Maleziji. Ovaj je dio sjajno odredište za odmor, popularno ne samo po bujnoj zelenoj prašumi već i po prostranim plažama.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: objekt Shangri-La’s Rasa Ria Resort  nalazi se u prirodnom rezervatu s pogledom na Južno kinesko more. Iz objekta se pruža izvrstan pogled na prekrasne plaže, gustu džunglu i nevjerojatne planinske vrhove ove regije. Bilo da se želite opustiti i uživati u krstarenju rijekom Kinabatangan ili odvažno krenuti na treking kroz divljinu, uvijek ćete imati puno toga što možete istražiti.

Zaljev otoka, Novi Zeland

Foto: Booking.com

Zaljev otoka sadrži više od 140 suptropskih otoka nedaleko od Sjevernog otoka Novog Zelanda. Ta prirodna atrakcija nudi brojne divlje plaže i zadivljujuće vulkanske krajolike u kojima možete uživati. Uz jako velik broj bujnih šuma, skrovitih zaljeva i bogate povijesti koju možete istražiti, preporučujemo da svoje putovanje krenete planirati dosta unaprijed kako ništa ne biste propustili. Veoma je praktično imati automobil kako biste čim više toga istražili. Bez obzira na to gdje će vas vaša znatiželja na kraju odvesti, svakako trebate posjetiti Kerikeri. Ondje ćete pronaći najstariju kuću na Novom Zelandu – objekt Mission House – koji se ponekad naziva i Kemp House. Ljubitelji pješačenja ne smiju propustiti izlet uz obale rijeke Kerikeri do vodopada Wharepuke i Rainbow Falls.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Objekt Craicor Boutique Apartments smješten je u Paihiji, pored šume Opua i nudi prekrasan pogled na zaljev i doslovno je u potpunosti okružen zelenilom i cvijećem te nudi smještaj u kojem se možete odmoriti, opustiti i provesti kvalitetno vrijeme s prijateljima i obitelji.

Paraty, Brazil

Foto: Booking.com

Na pola puta između Rio de Janeira i São Paula smještaj je Paraty, prekrasni gradić i jedno od nedovoljno istraženih odredišta u Brazilu. Grad ima karakterističnu arhitekturu iz 17. i 18. stoljeća, koja podsjeća na njegovu povijest lučkog grada tijekom zlatne groznice u Brazilu. Okolne pješčane plaže okružene su gustom džunglom, koja okružuje vrhove okolnih planina. Ovaj pitoreskni gradić u kojem nije dopušteno prometovanje motornih vozila prepun je kuća uređenih u različitim tonovima, butika koje vode ljubazni lokalni stanovnici i starinskih crkava. Nakon užurbanog dana na plaži ili istraživanja popločanih ulica, kraj dana možete dočekati uz čašu hladne žestice cachaça i tipičnih brazilskih delicija u nekom od brojnih tradicionalnih kafića koji se nalaze u centru grada.

Foto: Booking.com

Gdje boraviti: Objekt Casa Mar Paraty nalazi se u šarmantnom ribarskom naselju na svega nekoliko minuta hoda od povijesnog centra grada Paraty. To je moderni privatni smještaj koji se nalazi u blizini plaže Prainha i okolnih planina. Nakon uživanja u opuštajućem pješačenju kroz prašumu, možete se opustiti u infinity bazenu u okviru objekta i uživati u prekrasnom pogledu nad zaljev Ilha Grande.

__________

*Ovo neovisno istraživanje proveo je Booking.com na uzorku od 53.492 ispitanika iz 31 zemlje. Kako bi sudjelovali u anketi, sudionici su trebali imati barem 18 godina te biti na jednom putovanju u posljednjih 12 mjeseci, koje su sami organizirali ili sudjelovali u organizaciji putovanja. Anketa je provedena online između 16. listopada i 12. studenoga 2018.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije