Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaoštrena konkurencija

Na moru nikad više turista, ali i praznih kreveta

Apartmani
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
15.07.2016.
u 10:15

Stiglo 800.000 gostiju, hoteli puni, u zimmer freiju jadikuju

Jadranski domaćini postali su sami sebi najveća konkurencija. Nikad više je gostiju, ali i – praznih kreveta.

– Tuže se iznajmljivači i ugostitelji da su prazni, da je sezona lošija od lanjske. Brojke, međutim, govore da imamo deset posto više i gostiju i noćenja – kazao je na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a Tomislav Fain iz zadarske agencije Terra Travel. Zadarska rivijera nije izuzetak. Cijelu obalu pogađa isti sindrom; iz sezone u sezonu na tržištu je sve više zimmer frei kreveta, a raste i broj restorana. U Splitu je, recimo, zbog Ultre u samo deset dana registrirano novih petstotinjak kreveta u privatnom smještaju.

– U Zadarskoj županiji je čak 6500 kreveta u privatnom smještaju više nego lani. Nikli su i mnogi restorani u manjim mjestima poput Sukošana ili Bibinja i, istina je, Zadar definitivno navečer više nije pun kao prijašnjih sezona – oslikava Fain.

Ministar turizma Anton Kliman priznaje da prijeti inflacija privatnog smještaja, koji ionako već prevladava u smještajnim kapacitetima hrvatskog turizma.

– Ne treba gušiti privatnu inicijativu. Privatni smještaj je, osim toga, i socijalna kategorija. No s gradske i županijske razine ipak treba upravljati brojem privatnih iznajmljivača – kaže Kliman. Njihov se broj, inače, s lanjskih 67.000 povećao na 74.000. U obiteljskom se smještaju sada nudi 40.000 više kreveta nego lani.

– Ukupno obiteljski smještaj ima nešto više od pola milijuna postelja i to nije previše. Toliki kapacitet u privatnom smještaju imaju i Bavarska ili Južni Tirol, recimo. Radi se samo o kvaliteti, nitko tko ulaže u svoj proizvod ne treba se bojati međusobne konkurencije. Sezona je za svakog dobra onoliko koliko je uložio u njenu pripremu i gost, ako je kod nekoga zadovoljan, neće otići drugome – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Hrvatska u privatnom smještaju, hotelima, hostelima, kampovima... ukupno ima devetstotinjak tisuća kreveta. Na jučerašnji dan gostiju je bilo 800.000, a hoteli su manje-više puni.

– Sezona ulazi u svoj vrhunac, za šest mjeseci bilo je 4,6 milijuna turista, tri posto više nego lani, i 18,3 milijuna noćenja, što je pet posto bolje. Očekujemo takav rast do kraja 2016. – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, koji će, po odluci Turističkog vijeća, morati doraditi plan udruženog oglašavanja za 2017. Članovi nisu pristali da se zbog manjka novca (48 umjesto sadašnjih 55 milijuna) iz udruženog oglašavanja izbace hoteli.

>> U Zagrebačkoj županiji 27 posto više turista u prvih šest mjeseci

Komentara 16

VE
velebit1
10:43 15.07.2016.

poštovani iznajmljivači i ugostitelji prestanite pljačkat turiste pa će bit više prometa sa vašim cijenama ste najskupji u evropi a zaboravljate da će lito doć i iduće godine dal se pitate ko će se vratit iduće lito ja sa jedan od onih koji neće sigurno čaba vam sve lipote koje su bogom date kad ste lopovi

MA
mause
10:33 15.07.2016.

kd bi svi prijavili gosta onda bi ih bilo jos vise

DU
Deleted user
11:40 15.07.2016.

Bavljenje turizmom ili iznajmljivanje soba je ozbiljna djelatnost i tako joj treba pristupati. Tko to shvati ozbiljno ima uspjeha. Oni koji garaže i kojekakve sobičke i konobe pretvaraju u smještaj za turiste kukaju da im ne ide. To dođe otprilikee isto kao da netko ima pedeset krava pusti ih da lutaju kako hoće pa se žali da nema rezultata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije