Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktivni na odmoru

Na more, ali – spremni za bicikliranje, skok s mosta...

Šibenik
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/5
21.09.2018.
u 12:00

Nama je uistinu bitno da gost ode zadovoljan, da odnese lijepe uspomene i doživljaje te da se ponovno vrati, kažu u županijskom TZ-u

Pitanje je jedino kako je razgledati! Riječ je o Šibensko-kninskoj turističkoj ponudi čiji su turistički djelatnici godinama sve maštovitiji i koji već dulje vrijeme znaju i prakticiraju onu već tisućama puta ponavljanu “turizam nisu samo sunce i more...” ‘Ajmo ispočetka. Zapravo, ‘ajmo se za početak baciti, recimo, s mosta... Pozivnica vrijedi za možda i najpoznatiji bungee skok u nas, sa simbola Dalmacije i Hrvatske – Šibenskog mosta.

Adrenalinski turizam s visine od 40 metara s pogledom preko jednog ramena u smjeru prekrasnih Vodica i najlipšeg Šibenika, može biti početak, skok u nezaboravni aktivni turizam na šibenskom području. Nije dosta adrenalina? Dobro, ‘ajmo malo u zaleđe, u Zagoru, na izvoru rijeke Čikole... E tamo je pravi adventure turizam gdje ćete se spuštati kilometar i pol zip lineom jureći brže od “fiće i peglice” u četvrtoj brzini, odnosno sedamdesetak kilometara na sat, ali s visine više od 200 metara. Priča je to koju možete “preživjeti” i uz instruktore iz Hrvatskog kluba putnika. A tko je probao, kaže da je nezaboravno i da će ponoviti. Jer tko vidi Čikoli, taj se tamo i vraća, a kad mu treba još nešto, ista ekipa vozi ga u dva smjera, džipovima prema kninskoj tvrđavi te prema tvrđavi u Šibeniku, samo morem. E, a tamo organiziraju kayaking kroz Kanal svetog Ante do možda i najmističnije tvrđave – Sv. Nikole.

Šibenik
1/5

Izazov za planinare

– Ima tamo i jedan puteljak – kaže Nikola Baraka iz Hrvatske udruge putnika, Šibenčanin koji svjetska iskustva aktivnog odmora “želi ukomponirati doma.” A tu doma, na šibenskom području, ima čak i boljih pogleda od mističnih, kraljevskih, kneževih i drugih utvrda, pa čak i sa Šibenskog mosta. Sad ne govorimo o paraglajdingu ili padobranstvu, a na šibenskom području ima i toga... U toj je županiji naime naša najveća vrh, prekrasna Dinara, mamac za planinare željne najaktivnijeg odmora. Krška, a opet zelena sa svojim pašnjacima...Tko nije planinario... A za Dinaru turistički šibenski djelatnici kažu ovako: “Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne te sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza i nudi spektakularan panoramski pogled. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave, sa svojim je 1831 metrom najviši vrh u Hrvatskoj, te s desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah, i samoćom koja ispunjava zadovoljstvom. Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca... Pa ti sad nemoj ići... I zapravo nemoj usput i vidjeti i Krku i Cetinu i Čikolu i slapove i jezera, ribnjake, pritoke, slivove i slapove, ali i brojne divlje životinje...Malo ste se umorili, pardon aktivno odmorili od planinarenja, kilometarskog pješačenja? Ništa zato, aktivan odmor odnedavno je i aktivniji, i to dakako najviše tamo gdje je, po mišljenju mnogih koji su posjetili Hrvatsku, i najljepše. U Nacionalnom parku Krka nedavno su predstavili projekt Krka bike s 470 km biciklističkih ruta kroz Nacionalni park “Krka”.

– S dvadeset devet kilometara postojećih pješačkih staza, NP Krka postaje rekreativna zona za sve ljubitelje aktivnog boravka u prirodi, a svaki posjetitelj može kreirati vlastiti itinerar obilaska Parka: vožnju bicikla, izlet brodom ili pješačenje poučno-pješačkim stazama. Želja nam je bila ponuditi raznolikost sadržaja, nove oblike posjećivanja, pogotovo one koji se odnose na aktivni boravak u prirodi. Moramo biti motivator za kretanje svim ljudima koji tu žive i razvijati oblik posjećivanja koji je kompatibilan s resursom kojim upravljamo, a to su upravo pješačenje i biciklizam, koji imaju najmanji utjecaj na prirodu. Vjerujemo da će Krka bike produljiti boravak posjetitelja i na nekoliko dana, što će doprinijeti i održivom razvoju cijelog područja – kažu u Parku, u kojem je ukupno četrnaest biciklističkih ruta, od toga pet MTB ili brdsko-biciklističkih, tri Road ili cestovnih i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

Lov na spužve

Najduža je takozvana „kraljevska ruta“, 95,1 km duga ruta koja počinje ispred ispostave NP Krka u Skradinu, prolazi kroz Rupe i Kistanje, a završava u Burnumu (rimskom vojnom amfiteatru). Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke (na slap Brljan i Roški slap) te se poslije Laškovice istim putem vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 km, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki... Dobro, ne vozi se samo uz Krku... A iznad Vodica, a uspona i nagiba tek u Parku prirode Vransko jezero... Tamo biciklističku makadam vodi do vidikovaca s kojih puca pogled do najčešće dalmatinske ideje uopće: “Da je meni preplivati more.” Dobro, i preroniti također... Jer šibenski arhipelag ima vrhunske uvjete za ronjenja i s bocom i na dah, za lov na spužve i ribolov na koraljnim grebenima. A što tek reći za Murter, Primošten, Rogoznicu... Ma cijelu obalu i zaleđe!.

– Sezona je sukladna očekivanom, bilježimo blagi rast, no ono što je nama uistinu bitno jest da je gost ode zadovoljan, da sa sobom nosi lijepe uspomene i doživljaje te da se ponovno vrati. Sustavan rad svih turističkih djelatnika, hotelijera, ugostitelja, iznajmljivača te ostalih dionika u turizmu, na poboljšanju kvalitete svojih usluga te razvoju novih turističkih proizvoda i ponude, zasigurno će doprinijeti boljim turističkim brojkama, kako u statističkom smislu tako i u financijskom – poentira direktorica TZ-a Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije