Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Na Croatia Boat Showu održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Na Croatia Boat Showu održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje
Foto: Promo
1/5
13.04.2019.
u 08:40

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka u listopadu ove godine

Na 21. izdanju nautičke manifestacije Croatia Boat Show danas su održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje, a titulu najboljeg osvojio je Grgo Burić, koji će sudjelovati u finalnom regionalnom natjecanju koje se u listopadu održava u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i drugoplasirani Ivan Siničić, iz Caffe bara Rišpet iz Pirovca i trećeplasirana Snježana Mađarević iz kavane Shookolat iz Omiša.

Grgo Burić radi kao barista u Coffee&Wine baru Barka u Zadru, a stručni žiri osvojio je iznimnom tehničkom izvedbom i vještinom pokazavši pritom visoku razinu znanja, ali i ljubavi prema ovom poslu.

Ponosan sam na ovu pobjedu i radujem se finalnom regionalnom natjecanju u Zagrebu. Pripremu kave doživljavam kao umjetnost, a znam da sam uspio napraviti odličnu kavu kada vidim osmijeh na licima onih koji ju konzumiraju“, rekao je Grgo Burić.

Trećeplasirana Snježana Mađarević, prvoplasirani Grgo Burić i drugoplasirani Ivan Siničić
Foto: Arena Hospitality Group

Kvalifikacijsko natjecanje je u dvije faze testiralo sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

Franck brtističko natjecanje nije samo natjecanje, već i platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Već tri godine organiziramo ovo natjecanje te primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću. Iskrene čestitke pobjedniku“, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog natjecanja.

I ove godine će u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a 10 finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.

Foto: Arena Hospitality Group

Nakon Splita, slijede kvalifikacije u Osijeku i Poreču, a osim u Hrvatskoj natjecanje se već održalo u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.  

Franck prepoznaje i podržava razvoj barističke scene te u sklopu svoje barističke akademije već dugi niz godina ulaže u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata u suradnji sa svojim partnerima iz HoReCa kanala.

Franck na ovaj način nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te sustavno ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja u regiji, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije