Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Muškarci od 40+ trebaju češće na kontrole

Muškarci, prevencija je pola zdravlja!
Foto: Promo
1/3
10.11.2020.
u 14:36

Važno je poticati muškarce na preventivne i redovite liječničke kontrole

Muškarci su jači, snažniji, bolje fizičke spreme… Možda baš zbog toga, u prosjeku muškarci rjeđe i manje posjećuju liječnike od žena, posebice muškarci od 40+ godina. Međutim, u istom trenutku muškarci u prosjeku više piju, puše i skloniji su nezdravijem stilu života (zbog čega i umiru prije žena).

Upravo kako bi se podignula svijest o muškom zdravlju, važno je poticati muškarce na preventivne i redovite liječničke kontrole. No, prije njih svakako valja obratiti pažnju na sitnice koje doprinose zdravlju, posebice kod muškaraca nakon četrdesete.

Muškarci od 40+ trebaju češće na kontrole

Prevencija je pola zdravlja. Godišnji odlazak liječniku treba postati rutina. Na kraju, bolje da vam se svake godine pojavi rezultat da vam nije ništa nego da vas odjednom snađe nepovoljna zdravstvena situacija. Stoga, barem jednom godišnje valja provjeriti krvni tlak, izvaditi kompletnu krvnu sliku i obaviti pregled urina. Osim toga, važno je obaviti i pregled vida. Izmjerite očni tlak i pregledajte očnu pozadinu.

Što se tiče drugih pregleda poput EKG-a, njega je poželjno raditi barem jednom u pet godina (u slučaju da nemate nikakvih poteškoća).  Tu su i ultrazvuk abdomena, kao i testiranje okultnog krvarenja iz stolice. Ukratko, neka kontakt s vašim liječnikom bude redovit. Vaš će liječnik najbolje znati uputiti vas na to što i kako trebate.

Foto: Arena Hospitality Group

Kako biste se pokrenuli, GRAWE svima koji ugovore police dodatnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL tijekom studenog ukida karencu što znači da pregled možete obaviti odmah te vam daruje i dodatni UZV pregled prostate. Ne odgađajte put do svog zdravlja, učinite već danas nešto za sebe!

Od iznimne je važnosti dobro se hraniti

Muškarci su, dakle, skloniji nezdravijem načinu života, posebice muškarci od 40+. Naime, tada se zbog obveza sve rjeđe posvećuju rekreaciji. Baš je zato uobičajenije vidjeti pretile muškarce u srednjim godinama nego pretile mladiće. Posebice je to važno za muškarce nakon četrdesete godine života jer tada počinje narušavanje zdravlja prostate. Stoga je bitno unositi hranu koja je bogata cinkom, a od pomoći može biti i zeleni čaj, kao i namirnice koje obiluju vitaminima D i E.

Osim toga, uz dobru i kvalitetnu hrana valja uklopiti i redovito vježbanje. Muškarci s godinama postaju skloniji debljanju, a redovita tjelovježba itekako će svakome pomoći da se osjeća i fit i zdravo.

Foto: Arena Hospitality Group

Mentalna sprema jednako je važna kao i fizička

Jedna od tabu tema je i mentalno zdravlje muškaraca, i to baš zbog toga što je na njima teret društva da moraju biti jači i snažniji. Kada je zdravlje u pitanju, i to posebice mentalno, tu više ne vrijedi nijedna razlika između muškaraca i žena. Štoviše, neka su istraživanja pokazala kako se žene tijekom života lakše nose sa stresom u smislu da redovitije koriste svoje ispušne ventile.

Muškarci uglavnom konstantno skupljaju sve negativne emocije i bilo što im uzrokuje stres zbog čega na kraju teže podnesu krah. Naravno, to nije pravilo koje vrijedi za sve, ali svakako bi muškarci, nakon što uđu u srednje godine, trebali poraditi na svojoj mentalnoj spremi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije