Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Muči vas plijesan po zidu i namještaju? Evo kako ćete je očistiti u nekoliko minuta

shutterstock
28.08.2020.
u 07:00

Više od samo estetskog problema, neobrađena plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, potaknuti alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj.

Malo curenje u vašoj kuhinji pretvara se u crnu mrlju na stropu. Neventilirana kupaonica i u tušu raste plijesan. Gdje god u vašem domu ima viška vlage, vjerojatno slijedi plijesan. Kako bismo naučili kako očistiti plijesan sa zidova i namještaja, portal Real Simple obratio se stručnjacima iz Nacionalnog udruženja za čišćenje zračnih kanala (NADCA) za njihove najbolje savjete. Više od samo estetskog problema, neobrađena plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, potaknuti alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj. Kako se riješiti plijesni?

Što će vam trebati:

rukavice
zaštitne naočale
maska ​​za lice
tekući deterdžent za suđe
četka za ribanje
mekana spužva ili krpa

Prije nego što započnete, stavite gumene rukavicame, zaštitne naočale i pravilno postavljenu masku za lice.

Pomiješajte otopinu deterdženta za suđe i vode u kanti. Ako čistite neporozne površine, umočite četku u otopinu i njome očistite plohe. Za osjetljivije površine upotrijebite spužvu ili meku krpu.

Porozni materijali koji su postali pljesnivi, poput tepiha, vrlo vjerojatno ćete morati baciti. Kada plijesan uđe u vlakna ili porozne materijale, može biti vrlo teško potpuno ga se riješiti.

Kada se plijesan očisti, dobro osušite - uostalom, vlaga nas je uopće dovela u ovu situaciju. Koristite krpu za sušenje namještaja, otvorite prozore ili postavite ventilatore kako biste ubrzali postupak sušenja.

Dodatan savjet: Izbjegavajte bojanje ili zatvaranje pljesnivih površina. Može prekriti plijesan, ali nije zajamčeno da će zaustaviti njezin rast i kasnije može dovesti do ljuštenja boje.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Komentara 4

Avatar Sandinista
Sandinista
11:09 28.08.2020.

Treba samo maska i varikina

CA
cactus
10:17 28.08.2020.

pošto se masovno koristi pvc stolarija potrebno je u svakoj prostoriji izraditi otvore za ventilaciju, i to u dijelu gdje je najhladnije jer se tu stvara kondenzacija koja se vremenom pretvara u plijesan, sa malo ulaganja problem zauvijek riješen

BI
Biouskoli91
10:04 28.08.2020.

Glupost. Ovo je kako sastrugati plijesan i boju sa zida. Plijesan trba prvo pobiti, a onda cistiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije