Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mucanje je genetski uvjetovano

djeca jedu
11.02.2010.
u 14:00

Iako se uglavnom smatra da je mucanje uzrokovano emocionalnim problemima, istraživanje je pokazalo da bi uzrok većine slučajeva mogla biti mutacija gena.

Mucanje se vrlo često pripisuje emocionalnim problemima, a liječnici za to gotovo redovito "krive" pretjerano stroge roditelje ili učitelje koji ulijevaju strah u kosti. No, čini se da je ovo tek jedno od ustaljenih vjerovanja, jer znanstvenici su otkrili nekoliko gena koji bi mogli objasniti neke slučajeve mucanja.

Znanstvenici su otkrili mutacije na tri gena koje vrlo vjerojatno uzrokuju probleme s govorom u nekih ljudi. Mucanje često muči nekoliko ljudi u obitelji, a nakon prijašnjih se istraživanja već sumnjalo u genetsku povezanost. No, dosad nije bilo dokazano o kojim se genima radi.

Dennis Drayna, genetičar i autor studije, kazao je da stres uistinu može pogoršati mucanje, ali da ga ne uzrokuje.
- To nije emocionalni poremećaj. Uzrok nije komunikacija s drugim ljudima. Između 50 i 70 posto slučajeva mucanja genetski je uzrokovano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije