Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestručnost

Mršavoj maloljetnici bez pitanja prodali tablete za pretile osobe

alli
05.05.2010.
u 10:15

Iako su ih stručnjaci tvrtke GalaxoSmithKline educirali, ljekarnici ne postupaju prema dobivenim uputama.

Nakon što su zaludjele Amerikance, u Hrvatskoj su tablete alli željno iščekivane. Osim što se radi o uvijek popularnoj temi gubljenja kilograma, alli su prvi lijek za mršavljenje dostupan kod nas bez recepta.

Možete ga dobiti ako imate, kako piše na kutijici, 18 ili više godina, te prekomjernu tjelesnu težinu. Svaka ljekarna koja prodaje ovaj proizvod dobila je od tvrtke GlaxoSmithKline, koja je tablete dovela na hrvatsko tržište, između ostaloga i kalkulator kojim treba izmjeriti indeks tjelesne mase osobe koja želi kupiti tablete (indeks se izračunava tako da se tjelesna masa u kg podijeli s kvadratom visine u metrima, a normalan je od 19 do 25 u žena ili 20 do 26 u muškaraca). Alli su, naime, namijenjene osobama čiji je ITM 28 ili veći, odnosno - pretilima!

Ne pitaju za kilograme

No, tako je u teoriji. U stvarnosti je 17-godišnja, mršava djevojka, u zagrebačkoj ljekarni kupila lijek bez problema.
- Nitko me nije pitao ni koliko imam godina, iako nosim ruksak na leđima, ni koliko mi je kilograma - kaže Ina Čulina, maturantica koja je kupila tablete.

Njezinu priču odlučili smo provjeriti, a odgovori desetak ljekarni potvrdil su, nažalost, njezinu priču.
"Možete tabletu popiti samo kad ste pretjerali s hranom”, “možete uzeti manju kutiju” ili “možete ih uzeti samo kad jedete masnije” - bili su neki od savjeta ljekarnika kad smo se požalili na par kilograma viška.

Ljekarnici educirani

- GlaxoSmithKline ConsumerHealthcare osigurao je stručne edukacije za ljekarnike te, između ostaloga, priručnik za povećanje uloge ljekarnika u nadzoru tjelesne mase i priručnik o samoj primjeni lijeka - kaže Ivana Orlović, voditeljica regulative hrvatskog predstavništva tvrtke GSK, ljuta na ljekarnike što krše naglašena pravila. Iako se lijek izdaje bez recepta, kao i u svim zemljama Europske unije, ljekarnici su edukacijom upućeni u činjenicu da je alli lijek indiciran za smanjenje tjelesne težine odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Budući da maloljetna djevojka s 50-ak kilograma ne odgovara opisu, ostaje pitanje zašto je mogla bez pitanja kupiti tablete alli? No, to ne čudi nakon što smo se osvjedočili da ljekarnici koje smo podvrgli testu ne vide razliku između "nekoliko kilograma viška" i "prekomjerne tjelesne težine".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije