Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Možete li se penjati minutu po stepenicama bez stanke? Odgovor na to otkrit će vam i ovo...

Stepenice
Getty Images
13.03.2019.
u 14:02

Studija koju je provela skupina istraživača sa Sveučilišne bolnice Coruña u Galiciji, sugerira da ako se možete uspinjati stepenicama minutu bez stanke, možete izbjeći preranu smrt.

Koliko dugo ćemo živjeti? Svatko želi znati odgovor na to pitanje iako je nemoguće predvidjeti budućnost.

Ipak, neke stvari, kada je riječ o zdravlju, možemo "predvidjeti", odnosno, prepoznati znakove da nam u budućnosti prijete neki zdravstveni problemi, kažu stručnjaci.

I uspinjanje stepenicama može biti pokazatelj naše zdravstvene slike. Ostajete li bez daha ili se uz stepenice penjete bez problema? To će vam otkriti prijeti li vam rizik od prerane smrti uslijed kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Studija koju je provela skupina istraživača sa Sveučilišne bolnice Coruña u Galiciji, sugerira da ako se možete uspinjati stepenicama minutu bez stanke, možete izbjeći preranu smrt.

U istraživanju je sudjelovalo 13.000 ljudi koji su bolovali ili su sumnjali da boluju od koronarne arterije. Utvrđeno je da oni koji su imali problema pri penjanju uz stepenice, imaju tri putra veći rizik od prerane smrti uslijed srčanih problema. Također, utvrđeno je da imaju i dvostruko veći rizik od obolijevanja od raka. 

Dr. Andrew Freeman, stručnjak za kardiovaskularnu prevenciju, podržao je studiju i pojasnio da ovaj test sa stepenicama otkriva i kako će  osobe koje uspješno odrade test uspinjanja po stepenicama lakše podnose i operativne zahvate u odnosu na one koje test prođu s poteškoćama.

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

Komentara 7

DU
Deleted user
21:54 13.03.2019.

Imamo znanstvenike koji se bave istraživanjem lijeka protiv raka, raznih autoimunih bolesti, oštećenja živaca, pronalaska novih antibiotika,...a imamo i znanstvenike koji broje stepenice.

DU
Deleted user
17:51 13.03.2019.

Kod mene doma nema toliko stepenica,ja ih prođem za 15 sekundi,znači li to da ću duže živjeti???

PR
prajdali100
23:12 13.03.2019.

Ja se popnem za 30 sekundi i nema više stepenica ! Očajan sam, što mi je činiti ?Dođe mi da prodam stan i odem u neki neboder.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije