Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARCINOM Znanstvenici otkrili mehanizam za liječenje neuroblastoma

Moguć lijek koji će liječiti dječji tumor

18.04.2009.
u 19:34

Tim znanstvenika sa sveučilišta u Marburgu u Njemačkoj pronašao je kako liječiti neuroblastom, oblik raka živčanog sustava od kojeg obolijevaju djeca. Oni tvrde da bi blokiranjem proteina aurora mogli kancerozne stanice neuroblastoma pretvoriti u nekancerozne.

Tim, koji je rezultate svoga istraživanja objavio u časopisu Cancer Celle, tvrdi kako protein aurora onemogućuje stanicama da uništavaju protein myc nakupljanjem kojega nastaju kancerozne stanice.

Oni također vjeruju kako bi sprečavanjem aktivnosti proteina aurora postigli da se myc normalno razlaže i izlučuje iz tijela. U teoriji to bi značilo da bi lijek koji bi omogućivao ovaj proces stanice neuroblastoma pretvarao u posve zdrave stanice, čime bi mali bolesnici, koji vrlo često umiru od ove vrste raka, bili posve izliječeni. Glavni istraživač, profesor Martin Eilers, kaže da je riječ o vrlo uzbudljivu otkriću, no napominje da su istraživanja još u ranoj fazi.

S njime se slažu mnogi dječji onkolozi koji ističu da je posrijedi jedan 
od najteže lječivih karcinoma u djece i da od šestero djece koja umru od raka, jedno umire od neuroblastoma.

Mark Matfield iz Međunarodnoga udruženja za istraživanje raka, koje je financiralo istraživanje, kaže da medicina gotovo očajnički treba pouzdan lijek protiv neuroblastoma od kojeg obolijevaju uglavnom djeca do pet godina. Tumori se obično razvijaju na nadbubrežnim žlijezdama te na živčanom tkivu u abdomenu, vratu i grudnom košu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije