Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovno se kupuju

Mogu li maske zaista spriječiti zarazu? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
29.01.2020.
u 10:12

Neki stručnjaci pomalo su skeptični oko toga koliko kirurške maske štite od zaraze virusima i bakterijama

Panika oko kupovanja maski za zaštitu stigla je i kod nas. N1 prenosi kako je Zagrepčane je uhvatio strah od koronavirusa koji se nezaustavljivo širi svijetom pa masovno kupuju maske za lice u ljekarnama, pogotovo u centra grada koji vrvi turistima. 
Postoji nekoliko načina na koje se virusi šire, piše Huffington Post. Kada zaražena osoba kihne ili se zakašlje, čestice virusa se rasprše po zraku. Zaraza je moguća i ako te kapljice i čestice dotaknu oči ili nos druge osobe. 

Dokazano je da, ako se maske koriste pravilno, mogu usporiti širenje virosa zrakom. Primjerice, piše HuffPost, istraživanje iz 2008. pokazalo je da su oni koji su nosili maske imali 80 posto manji rizik da se zaraze gripom. Istraživanje od godine kasnije, pokazalo je da u paru sa čestim pranjem ruku, maske su ljudima smanjile rizik od oboljevanja za 70 posto. 

No nije sve tako crno-bijelo. Ako nosite masku, to ne znači da se ne trebate brinuti ili ne možete zaraziti. "Maske ne pomažu zato što prekrivaju samo nos i usta, ali ostavljaju oči otvorene zarazama", kaže Michael Ison, specijalist za infektivne bolesti, za HuffPost. 
Ako se prisjetimo SARS-a, čija epidemija je pogodila svijet 2003. godine, znanstvenici su zaključili da su maske usporile širenje bolesti, posebno u bolnicama. Zapravo, većina ljudi u Aziji nosi maske, ne kako bi spriječila da se razbole, već da bi zaštitili druge ljude od bakterija i virusa. 

Još jedan smrtonosan koronavirus, MERS, harao je 2012. Tada su medicinski stručnjaci preporučili da se maska nosi samo ako ste u istoj prostoriji s osobom koja je zaražena. 

Zaključak je da samo maske neće spriječiti zarazu, primjerice koronavirusom, ali mogu pomoći, priše HuffPost. 
"Smanjuje rizik nekih prijenosa virusa, ali ne smanjuje rizik na nulu", kaže Ison. 

Ove maske koje viđate posvuda, a nose ih zubari, liječnici, kirurzi - kirurške maske, mogu malo zaštititi od kapljica. Ne stoje na jednom mjestu i relativno su tanke, pa manje kapljice mogu proći kroz zaštitu. 

Postoji još jedna vrsta maski koje ste možda vidjeli kod građevinskih radnika, one se nekada nazivaju respiratorne maske. Vrlo su stisnute uz lice, a HuffPost piše kako filtriraju oko 95 posto čestica koje se prenose zrakom, kao i viruse i bakterije. 
No mnogima one nisu tako udobne, a i neki kažu da kroz njih teško dišu, pa ih je nezgodno nositi satima

1/7

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

KR
Krotila2
12:33 29.01.2020.

Zaraza zvana korupcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije