Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Moderna antimikrobna zaštita koja na površini ostaje i do 30 dana

Zoono
08.02.2021.
u 14:58

Dezificijensi su postali dio naše svakodnevnice. Koristimo ih nekoliko puta dnevno, zbog čega je bitno da istovremeno štite i ne štete koži. U moru dezinficijensa teško je odabrati onaj pravi, a stručnjaci otkrivaju na što trebamo obratiti pažnju prilikom kupnje.

Pandemija koronavirusa dovela je do masovne proizvodnje zaštinih i dezinfekcijskih sredstava diljem svijeta. Koristimo ih za osobnu higijenu, kućanstvo, držimo ih u automobilima, torbama, na poslu... Tržište ponude i potražnje nikada nije bilo veće, no u moru različitih proizvođača, nisu svi jednako učinkoviti. To nam je potvrdila i Marina Marušić Fojs, magistra farmacije.

„U početku pandemije Svjetska zdravstvena organizacija je, kako bi osigurala da se širom svijeta ljudima omogući pristup dezificijensima, objavila recepture alkoholnih pripravaka za dezinfekciju koje smo u ljekarnama i sami izrađivali. Nažalost, takva situacija pogodovala je i tome da su se počeli koristiti proizvodi vrlo upitne kvalitete, a neki čak i opasni. Sada, kad se situacija s opskrbom kroz provjerene i regulirane kanale opskrbe stabilizirala, uvijek bih preporučila suvremenija sredstva“, govori Marušić Fojs.

Objasnila je kako zaštita tradicionalnih alkoholnih dezinficijensa traje kratko te ih je potrebno nanositi više desetaka puta na dan.

„Danas postoje inovativna sredstva čije antimikrobno djelovanje traje do 30 dana na površinama, odnosno do 24 sata na koži i to uz samo jedno nanošenje. Riječ je o nanotehnološkim proizvodima vrlo visoke učinkovitosti protiv širokog spektra patogena. Zahvaljujući nanotehnologiji Zoono proizvodi omogućuju dugotrajnu zaštitu od rekontaminacije i značajno pojednostavljuju svakodnevno funkcioniranje“, objasnila je Marušić Fojs.

Zoono je nova generacija proizvoda s kombinacijom suvremene nanotehnologije i kvaterne amonijeve soli koja pruža zaštitu od mikroba.

„Zanimljivo je da patentirana molekula potječe još iz 30-ih godina prošlog stoljeća kada su njemački vojni znanstvenici radili na kreiranju premaza za podmornicu koji je sprječavao hvatanje algi i školjki za trup. Ova je tehnologija dugo bila u tajnoj vojnoj uporabi, a tek posljednjih 15 godina ima širu primjenu“, dodaje Ema Maduna, direktorica tvrtke koja u Hrvatskoj zastupa Zoono.

Kako bi se zaštitile one najranjivije skupine od koronavirusa i novog soja, Zoono je pokrenuo humanitarnu akciju s udrugom HUREKA.

„Stvaramo proizvod koji je ključan u pandemiji koja je zadesila cijeli svijet i važno je da ga imaju prilike koristiti i najranjivije skupine društva. Zbog toga smo u ovim teškim vremenima s udrugom HUREKA počeli surađivati na projektu 'Snažan start' za edukaciju djece s oštećenjima u razvoju te im darovali Zoono proizvode za dezinfekciju. Društveno odgovorno poslovanje dio je naše strategije te ćemo nastaviti podržavati ovakve hvalevrijedne projekte“, izjavila je Maduna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije