Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazite li na svaki kutak?

Mnogi prilikom čišćenja zaborave na ovih 7 mjesta: Ne čiste se redovito, a mogu biti puna bakterija

Shuttershock
26.11.2020.
u 15:30

Prema istraživanju koje je na Sveučilištu u Arizoni proveo dr. Charles Gerba, oko 50 posto četki usisavača sadrži plijesan i bakterije, uključujući i E. coli

Bez obzira koliko se trudite da vam dom bude čist od prljavštine i mikroba koji uzrokuju razne bolesti, vjerojatno ćete neka mjesta slučajno zanemariti - na ovih se par mjesta najčešće zaboravlja, a mogu biti puna mikroba:

Prekidači za svjetlo

Vjerojatno ste čuli da virusa, bakterija i drugih mikroba može biti na kvakama od vrata, pipama i na ručkama kućanskih uređaja, no  vole se utaboriti i na prekidače svjetla. Njih svi ukućani dodirnu više puta dnevno, pa obratite pažnju dok čistite i pređite ih sredstvom za dezinfekciju.

Foto: Shuttershock

Prvo vlažnom krpom s prekidača očistite prašinu, a onda sve strane obrišite sa dezinfekcijskom maramicom ili s vatom umočenom u 70 postotni alkoholom i ostavite da se osuše na zraku.

Pratite 4. dan MAKK konferencije u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja

1/2

Mikrovalna pećnica

Ako imate mikrovalnu, znate da se na njoj najčešće dodiruju ručke; prema jednom istraživanju tako samo ručice na vratima mikrovalne na sebi imaju dovoljno bakterija da ih se može smatrati visoko rizičnima za prijenos raznih bolesti.

Foto: Shuttershock

Najprije sa sredstvom za pranje suđa uklonite svu masnoću i prljavštinu s vrata i s ostatka mikrovalne, isperite i obrišite sve suhom krpom. Za definitivni udarac bakterijama i virusima površine još poprskajte i sprejem za dezinfekciju, pustite da tako odstoje nekoliko minuta, pa ih prebrišite.

Oprema za vježbanje

U jednoj su studiji istraživači pronašli rinoviruse (infekciju koja uzrokuje prehladu) na 63 posto testirane opreme u fitness centrima, a isto je i s opremom za vježbanje kod kuće. Utezi, prostirke za jogu i sobni bicikl isto upijaju znoj, mirise, prašinu i prljavštinu.

Foto: Shuttershock

- Sprave za vježbanje koje koristite doma ili u teretani posprejajte s višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon svake upotrebe, a za osobnu opremu poput prostirki joge može proći oko tjedan dana između brisanja - savjetuje direktorica laboratorija za čišćenje na Institutu za domaćinstvo Carolyn Forte.

U boci sa raspršivačem pomiješajte nekoliko kapi sredstva za pranje suđa s dvije šalice tople vode, pa otopinu poprskajte na prostirku i prebrišite vlažnom krpom. Položite ju negdje na ravno ili je objesite preko zastora za tuš da se skroz osuši.

Novčanik

Istraživanje je otkrilo da su testirane novčanice od jednog dolara na sebi imale nekoliko stotina mikroorganizama, uključujući i oralne mikrobe i DNA kućnih ljubimaca i virusa. Druga je studija otkrila nešto još alarmantnije: patogene E. coli, salmonele i staphylococcus aureus na novčanicama. 

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Budući da ih ne možete očistiti, promislite o tome da što manje koristite gotovinu a više kartice; njih možete prebrisati s alkoholnom ili dezinfekcijskom maramicom i pusti da se osuše na zraku prije nego što ih vratite u novčanik.

Usisavač

Prema istraživanju koje je na Sveučilištu u Arizoni proveo dr. Charles Gerba, 50 posto ispitanih četki usisavača sadržavalo je plijesan i bakterije, uključujući E. coli. Štoviše, Gerba kaže da prljavi usisavač može prenijeti mikrobe s jedne površine na drugu i tako napraviti više štete nego što će očistiti.

Foto: Shuttershock

Da bi vam usisavač bio čist i da učinkovito radi, nakon svake dvije do dvije upotrebe ispraznite spremnik za prašinu ako ga ima. Vrećice bi trebalo zamijeniti kad su 2/3 ili 3/4 pune. Također, temeljito isperite sve perive filtere barem svakih nekoliko mjeseci, ovisno o učestalosti upotrebe. I ne zaboravite na glave četki: s njih uklonite dlake i prašinu pa ih operite s toplom vodom i osušite na zraku.

Krevet

Premda stručnjaci kažu da svaki krevet na sebi ima i 1,5 milijuna grinja, plahte i jastučnice idealno je prati jednom u tjednu, a tad možete i usisati madrac, kaže Forte.

Foto: Shuttershock

Ona savjetuje i da se dva do četiri puta u godini jastuci operu u veš mašini - a ako im i nakon pranja ostane čudan miris, vrijeme je da ih se zamijeni.

Zavjese za tuš

Iako se neka mjesta u kupaonici - poput toaleta - redovito čistite, neki se predmeti lako mogu previdjeti. U jednoj su studiji istraživači tako otkrili da je zavjesa za tuširanje najprljavija stvar u kupaonici i da je na njoj i do 60 puta više mikroba nego na WC školjki.

Forte za Good House Keeping kaže da zavjesu ne treba često mijenjati, čak ni ako se na njoj vidi plijesan. Najbolje ju je oprati u veš mašini na kraćem programu za osjetljivi veš i kratko ostaviti na zraku kako bi se uklonila preostala vlaga prije ponovnog postavljanja.

Sjećate li se malog vrta u Preradovićevoj ulici?

Sjećate li se malog vrta u Preradovićevoj ulici? Više ga nema, no Novković, koji ga je zasadio s Martinom Živković, oslobođen je optužbe za sadnju cvijeća: 'Žalosno da se na ovo troši vrijeme i novac'.

Sjećate li se malog vrta u Preradovićevoj ulici? Više ga nema, no Novković, koji ga je zasadio s Martinom Živković, oslobođen je optužbe za sadnju cvijeća: 'Žalosno da se na ovo troši vrijeme i novac'. Više na: https://bit.ly/36398Nr

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 25. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije